ua en ru

У Казахстані на виборах Президента проголосувало більше 40% виборців

У Казахстані на виборах Президента, що проходять сьогодні, 3 квітня 2011 р., станом на 12 годину місцевого часу (9:00 за київським) проголосували більше 40% виборців або майже 4,7 млн осіб. Про це повідомили в Центральній виборчій комісії (ЦВК) Казахстану, передає РБК.
У Міністерстві внутрішніх справ республіки підкреслюють, що будь-яких порушень на виборчих дільницях не зафіксовано.
У виборчий бюлетень внесені прізвища чотирьох кандидатів - чинного глави держави Нурсултана Назарбаєва, секретаря ЦК Комуністичної народної партії Казахстану Жамбила Ахметбекова, керівника екологічного союзу "Табігат" Мелс Елеусізова і лідера Партії патріотів Казахстану Гані Касимова. В даний час всі кандидати на посаду глави держави вже проголосували на виборах.
Голосування проводитиметься до 20:00 годин за місцевим часом (17:00 за київським). Постанова ЦВК про підсумки виборів Президента має бути підготовлено не пізніше 9 квітня 2011 р.
Висування кандидатів у Президенти країни розпочалося 5 лютого 2011 р. і завершилося 20 лютого ц.р., реєстрація кандидатів закінчилася 2 березня 2011 р. З 3 березня ц.р. почалася передвиборна агітація, яка тривала до півночі 1 квітня 2011
Кандидатам для реєстрації необхідно було набрати не менше 91 тис. підписів виборців, що представляють не менше 9 з 14 областей Казахстану.
Нагадаємо, указ про проведення дострокових президентських виборів Н. Назарбаєв підписав 4 лютого 2011 р. 3 лютого він підписав конституційний закон "Про внесення доповнень і змін до деяких конституційні закони Республіки Казахстан", спрямований на реалізацію в конституційних законах "Про вибори в Республіці Казахстан" і "Про президента Республіки Казахстан" доповнення, внесеного до конституції країни і встановлює можливість проведення в Казахстані позачергових президентських виборів.
Провести дострокові президентські вибори Н.Назарбаєв запропонував 31 січня 2011 У той же час він заявив, що виступає проти проведення референдуму з питання продовження його президентських повноважень до 2020 р. Раніше Конституційний рада Казахстану висловився проти проведення такого референдуму. Ідею проведення референдуму підтримував парламент країни, який 14 січня 2011 р. на спільному засіданні верхньої палати (сенату) і нижньої (мажилісу) схвалив поправки до конституції про можливість продовження повноважень Президента країни Н. Назарбаєва до 2020 р. і закріплення за ним статусу Лідера нації (Елбаси).
Згідно Конституції Казахстану, кандидату на пост глави держави дозволяється балотуватися не більше двох разів поспіль. Однак для Н. Назарбаєва зроблено виняток - він наділений правом обиратися президентом необмежену кількість разів.
Н.Назарбаєв перебуває на посаді глави казахстанського держави вже понад 20 років, з квітня 1990 р. Нинішній термін його повноважень закінчується в 2012 р.