ua en ru

В яких країнах вигідно купувати житло

Купівля житла за кордоном залишається хорошою ідеєю, якщо у вас є заощадження у валюті чи плани змінити місце проживання.

Купівля житла за кордоном залишається хорошою ідеєю, якщо у вас є заощадження у валюті чи плани змінити місце проживання.

Великобританія

Великобританія залишається привабливою з точки зору інвестицій країною, правда, отримати візу інвестора в минулому році стало затратніше. З листопада уряд збільшив мінімальний поріг інвестицій, необхідних для отримання візи інвестора, яка дає право нерезиденту отримати вид на проживання і громадянство, з 1 млн до 2 млн. фунтів

Якщо планів переїхати до Великобританії немає, можна спробувати просто заробити на нерухомості. "Тут зручна система оподаткування, а також продовжує зростати прибутковість від оренди. Це приковує до регіону гарячі погляди інвесторів з усього світу", - розповідає керуючий інвестиціями в нерухомість, засновник компанії Indriksons.ru Ігор Індріксонс.

Прибутковість британських житлових об'єктів перевищує 5%, каже експерт.

Крім того, за прогнозом провідного експерта Tranio.Ru Юлії Кожевнікової, ціни на елітне житло в Лондоні будуть стагнувати або навіть падати в 2015 році, якщо буде введений mansion tax - підвищений податок на дорогу нерухомість. Передбачається, що він буде стягуватися з власників об'єктів дорожче 2 млн фунтів. Потім протягом наступних п'яти років, коли ринок звикне до змін, можливе зростання цін на 15-20%, вважає аналітик.

Таким чином, для покупки квартири в Лондоні новий рік підходить ідеально.

Австрія

Любителям помилуватися на гори або покататися на лижах підійде Австрія. Ця країна невипадково залишається одним з найбільш стабільних ринків "гірськолижної нерухомості" Європи.

Сезон триває майже 150 днів в році, а значить, і самому можна встигнути відпочити, і на здачі нерухомості в оренду заробити. Заповнюваність курортів тут практично цілорічна.

"Прибутковість від здачі в оренду австрійських житлових об'єктів сягає понад 4% річних", - говорить Ігор Індріксонс.

Однак експерт відзначає, що придбати житло в Австрії може бути непросто, і рекомендує звернути увагу на комерційні об'єкти - наприклад, шале на гірськолижному курорті.

Інвесторам, яким ближче міський спосіб життя, підійдуть об'єкти в столиці Австрії Відні. Ринок оренди житла тут досить стійкий, число орендарів і ціни практично не схильні до різких коливань.

Франція

Нерухомість у Франції, як і раніше вважається привабливою для інвестицій, а експерти кажуть, що вона залишилася популярною серед росіян, незважаючи на невеликий відтік наших співвітчизників з цієї країни.

Найбільшим попитом у росіян користуються Лазурний Берег і "золотий трикутник" в Парижі - між авеню Георга V, Єлисейськими полями і авеню Монтень.

Прибутковість нерухомості у Франції, за даними компанії Indriksons.ru в середньому досягає 3,5-4,2%. Ціни на квартири в Парижі незначно знижуються: в 2015 році середня ціна за квадратний метр вперше за тривалий час може опуститися нижче €8 тис., розповіли в Tranio.Ru.

"Така ситуація навряд чи буде зберігатися довго, тому покупцям краще скористатися шансом встигнути зробити покупку до початку зростання цін", - говорить Юлія Кожевнікова.

Мальта

Якщо цікавить спосіб виїхати в іншу країну, варто також звернути увагу на Мальту. Програма отримання громадянства в обмін на інвестиції тут де-факто заробила навесні 2014 року.

Щоб отримати громадянство Мальти, необхідно придбати нерухомість мінімум на 350 тис. євро.

"За таку суму можна придбати досить цікаві апартаменти. За 650 тис. євро можна вже придбати власний будинок або ж багатокімнатні апартаменти, пентхаус", - говорить директор по маркетингу компанії Henley & Partners по Росії та СНД Ірина Симонян.

За її словами, квартиру на вторинному ринку нерухомості в хорошому районі можна придбати в середньому за суму від 300 тис. євро. Нові апартаменти в хорошій локації будуть коштувати 600-800 тис. євро.

За правилами програми придбану нерухомість можна здавати в суборенду, ні перепродувати протягом п'яти років після отримання громадянства, тому до вибору житла варто підійти максимально відповідально.

Якщо ідея жити на Мальті з часом перестане подобатись, можна спробувати заробити на подальшому продажу об'єкта. "Враховуючи обмежену пропозицію нерухомості на Мальті і постійне зростання попиту на нерухомість, її вартість буде тільки зростати, що буде, звичайно, привабливо для інвесторів в довгостроковій перспективі", - говорить Ірина Симонян.

Антигуа і Барбуда

Ще одне приємне місце, де можна отримати громадянство за інвестиції, - Антигуа і Барбуда, держава на островах у Карибському морі. Мінімальна сума інвестицій - $400 тис. Правда, існує обмежений список проектів готової або нерухомості, що будується, який визнається урядом в якості підстави для отримання громадянства, пояснює Ірина Симонян.

В якості інвестицій розглядається також купівля причалів для яхт. Вкладення в марини вважаються одним з найефективніших видів інвестицій.

Громадяни Антигуа і Барбуди можуть без візи відвідувати понад 130 країн світу, включаючи Європу, що в умовах непростих відносин Росії з Заходом може бути важливим бонусом. При цьому країна визнає подвійне громадянство.

За даними компанії Henley & Partners ( Росія і СНД), більшість учасників програми купують житло за $500 тис. - $1,5 млн на території курортів.

За матеріалами: Газета.Ru