ua en ru

У Кабміні замовчують прийняття розпорядження щодо зниження "зеленого" тарифу вдвічі, - учасники ринку

Кабінет міністрів на своєму засіданні в середу, 18 червня, прийняв розпорядження "Про вдосконалення системи розрахунків за електроенергію з альтернативних джерел енергії", який умисно не публікується на сайті уряду або інших офіційних джерелах. Про це повідомляють учасники ринку альтернативних видів палива та енергетики.

Згідно з цим розпорядженням, пропонується при розрахунку "зеленого" тарифу для всіх суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з альтернативних джерел енергії, за винятком міні-ГЕС, знизити коефіцієнт пікового часу з 1,8 до 1,01. Це автоматично зменшить величину гарантованого законом тарифу майже в два рази.

Зі слів учасників ринку, про прийняття документe випадково стало відомо після засідання парламентського комітету з ПЕК від заступника міністра Міненерговугілля Вадима Уліди, який повідомив в кулуарах парламенту про те, що прем'єр-міністром України підписано зазначений документ. При цьому в порядку денному засідання Кабміну від 18 червня, оприлюдненому на офіційному веб-сайті уряду, зазначений проект розпорядження також відсутнє.

На думку учасників галузі, це було зроблено навмисно, щоб не привертати увагу до явного порушення закону. "Звичайно, в Міненерговугілля чудово обізнані, що змінювати зазначений тариф можна тільки в законодавчому порядку. Але після того, як депутати профільного комітету відмовилися прийняти необґрунтовану пропозицію Міненерговугілля щодо зменшення зелених тарифів, Міненерговугілля вирішило все зробити "нишком", через Кабмін", - говорять експерти.

Нагадаємо, раніше Асоціація учасників альтернативного виду палива закликала Кабмін, згідно ст.9 Закону "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", оприлюднити зазначений проект з метою одержання зауважень і пропозицій. Однак цього зроблено не було.