ua en ru

В Італії відкрився 70-й Венеціанський кінофестиваль

У Венеції на острові Лідо в 70-й раз відкрився старий і один з найбільш шанованих кінофестивалів світу.

У Венеції на острові Лідо в 70-й раз відкрився старий і один з найбільш шанованих кінофестивалів світу.

Фестиваль вперше стартував показом позаконкурсної картини у форматі 3D. Стрічка Альфонсо Куарона "Гравітація" оповідає про астронавтів, що залишилися у відкритому космосі після аварії на орбітальній станції. Головні ролі в картині виконали Джордж Клуні і Сандра Баллок.

Фотогалерея "Венеціанський кінофестиваль-2013"

У конкурсній програмі заявлено 20 різнопланових фільмів. Глядачів чекає нова анімаційна стрічка японця Хайао Міядзакі "Вітер міцнішає", фантастичний трилер Джонатана Глейзера "Побудь у моїй шкурі", нова стрічка переможця торішнього кінофестивалю Кім Кі Дука "Мебіус", а також фільми "Бродячі пси" тайваньця Цай Мінляна і "Теорема зеро" британця Тері Гілліама з Крістофером Вальцем у головній ролі.

Російські картини в конкурсі не беруть участь, але до жюрі увійшли Ксенія Раппопорт і Олексій Герман-молодший. Раппопорт оцінюватиме фільми в паралельній програмі "Горизонти", а Герман-молодший допоможе визначити переможця в конкурсі дебютів.

Жюрі ж основного конкурсу очолить жива легенда світового кіно, культовий кінорежисер Бернардо Бертолуччі.

Венеціанський міжнародний кінофестиваль є найстарішим в Європі: він був вперше проведений в 1932 р. Жюрі основного конкурсу присуджує наступні нагороди: "Золотий лев" - за кращий фільм, "Срібний лев" - кращому режисерові, два Кубки Вольпі - за кращу чоловічу і жіночу ролі, приз Марчелло Мастроянні - кращому молодому акторові або актрисі, а також приз Osella - нагорода за кращий сценарій, операторську роботу або досягнення в інших номінаціях.

Крім того, спеціальний приз жюрі вручається режисерові, акторові або актрисі за внесок в кіномистецтво. Будь-яка дебютна робота, що брала участь в основній і незалежній програмі фестивалю, може бути номінована на приз Луїджі ді Лаурентіса.