ua en ru

В Іспанії пройшли демонстрації з вимогою відставки прем'єр-міністра країни

У столиці Іспанії Мадриді пройшли демонстрації з вимогою відставки прем'єр-міністра країни Маріано Рахоz, передає BBC.

Протест проти перебування Рахоєм на посту глави уряду був викликаний скандалом, що розгорівся після появи в ЗМІ інформації про отримання прем'єр-міністром суми в 25 тис. євро з секретного фонду. Онлайн-петиція з вимогою відставки Рахоя набрала вже понад 750 тис. голосів.

На демонстрацію, минулої ночі з 2 на 3 лютого 2013 р., зібралося кілька тисяч осіб у центрі Мадрида, пройшли містом з плакатами "Ганьба Іспанії" і "Хабарник повинен бути покараний". Раніше Рахой в телевиступі відкинув звинувачення ЗМІ у приховуванні якихось коштів від податків і отриманні платежів з секретних фондів.

Нагадаємо, корупційний скандал навколо Народної партії почався з появи даних про те, що у колишнього скарбника партії Луїса Барсенаса були мільйони на швейцарських рахунках. Відповідно до судових документів, Барсенас мав рахунки в швейцарських банках, на яких знаходилося більше 25 млн дол. Барсенас через свого адвоката відкинув звинувачення в корупції.

Ці дані викликали бурхливі дебати в Іспанії, де уряд урізав державні видатки, щоб скоротити бюджетний дефіцит. При цьому в країні зафіксовано 25-відсотковий рівень безробіття.

Читайте також: Іспанський прем'єр Рахой відкидає звинувачення в корупції