ua en ru

В Ірані розпочато будівництво нового газопроводу для постачань природного газу в Європу.

В Ірані почато будівництво нового газопроводу для постачань природного газу в Європу. Планується, що в день по ньому проходитиме 110 млн куб. м газу, передає РБК з посиланням на Associated Press. Як повідомляється, на реалізацію проекту було виділено 1,58 млрд дол. Згідно з планами іранського уряду, будівництво буде завершено в найближчі три роки. Газопровід пройде від м. Ассалуйе в південній частині країни до м. Базарган, розташованого неподалік від кордону з Туреччиною, звідки іранський газ постачатиметься європейським споживачам.
Даний проект відображає наміри Ірану розширити експорт природного газу, оскільки на даний момент не було схвалено участь країни в створенні газопроводу Nabucco, за допомогою якого передбачається здійснювати транспортування "блакитного палива" з Прикаспійського регіону і Середньої Азії до Центральну Європу.
Географічне положення і наявність найбільших запасів вуглеводневої сировини дозволяють Ірану грати важливу роль у видобутку і торгівлі енергоносіями. Станом на 2009 р. запаси природного газу країни склали 29,6 трлн куб. м (друге місце в світі після Росії). Найбільші родовища Ірану знаходяться в південних районах країни в Перській затоці (Південний Парс, Північний Парс, Кенган, Нар), а також у провінції Хорасан.