ua en ru

В Індії розроблений комп'ютер вартістю 35 дол

Індія в 2011 р. сподівається розпочати виробництво комп'ютера, вартість якого, як передбачається, буде становити 35 дол. і може бути знижена ще як мінімум на 10 дол. Представлений сьогодні індійськими розробниками прототип пристрою зовні скидається на iPad компанії Apple, працює під операційною системою Linux і оснащений тач-скріном. Комп'ютер призначений для студентів і дозволяє форматувати тексти, користуватися інтернетом і проводити відеоконференції. Крім того, він здатний живитися сонячною енергією, що особливо важливо для бідної на енергоносії країни. Однак за можливість користуватися цією функцією індійським споживачам доведеться доплатити, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Досягти такої низької вартості, за словами чиновника, дозволить продуманий дизайн і апаратне забезпечення. Так, наприклад, в комп'ютері не передбачений жорсткий диск: за задумом розробників, пристрій буде працювати від карти пам'яті, які використовуються в сучасних мобільних телефонах. Відіграє чималу роль також той факт, що операційна система Linux поширюється безкоштовно.
За словами міністра Індії з розвитку людських ресурсів Капіла Сібал, це відповідь Індії на розробку Массачусетського технологічного інституту (MIT), який представив в 2005 р. комп'ютер ціною 100 дол., призначений для дітей з країн, що розвиваються. Індійські інженери тоді порахували його занадто дорогим і приступили до пошуків власної, менш дорогої технології. До того ж у кінцевому підсумку вартість комп'ютера MIT склала 200 дол., але не так давно Массачусетсткій інститут повідомив, що збирається випустити персональний комп'ютер вартістю 99 дол.
Якщо індійському уряду вдасться знайти компанію, готову зайнятися виготовленням пристрою, воно поповнить список "найдешевших у світі" індійських інновацій. На даний момент у ньому фігурують знаменитий автомобіль Tata Nano за 2,13 тис. дол., фільтр для води за 16 дол. і операція на відкритому серці за 2 тис. дол. Інтерес до проекту вже проявили декілька виробників, як мінімум один з них тайванський.
Пристрій був розроблений в рамках освітньої державної програми, покликаної принести технологію широкосмугового Інтернету в середні та вищі навчальні заклади Індії, яких в сукупності по країні налічується близько 25,5 тис.