ua en ru

В.Хомутиннік: Розроблено нову редакцію Митного кодексу України

В Україні розроблено нову редакцію Митного кодексу з урахуванням позиції Кабінету міністрів, Державної митної служби України, народних депутатів та представників бізнесу. Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік під час засідання комітету, повідомляє прес-служба відомства.

Він проінформував членів комітету про те, що у ВР зареєстровано два законопроекти про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України (№№ 8130 та 8130-1 ), розроблені двома авторськими колективами.

На базі цих документів була розроблена нова редакція Митного кодексу, яка поєднала кращі напрацювання двох законопроектів. Зокрема, в доопрацьованому законопроекті враховані положення закону України «Про приєднання України до Протоколу про внесення змін до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур», Конвенції про тимчасове ввезення та оновленого Митного кодексу ЄС 2008 року, а також принципи реформування митної служби України.

Як зазначив В.Хомутиннік, в новій редакції кодексу знайшли відображення такі ключові питання реформування митної служби як, спрощення та прискорення митних процедур, зменшення впливу «людського фактору» на процес та результат митного оформлення товарів, наближення процедур до європейських стандартів, а також підвищення ефективності протидії митним правопорушенням, посилення ролі пост-аудиту, визначення чітких строків проведення митниками процесуальних дій.

В остаточному документі, за словами парламентарія, також було враховано ряд норм, зокрема щодо відповідальності митних органів за неправомірне затягування часу, усунення корупції на кордоні, надання можливості здійснення митного оформлення у будь якому митному органі(без відкріплень та дозволів), проведення митного оформлення протягом 4 робочих годин тощо. В законопроекті враховано положення Податкового кодексу України, а також передбачено впровадження електронного декларування та використання інформаційних технологій. Крім того, розмежовано відповідальність за порушення митних правил між декларантом(власником товарів) та уповноваженою ним особою -підприємством-митним брокером).

На думку В.Хомутинніка, зазначені норми дозволять бізнесу значно скоротити витрати часу та фінансові ресурси на здійснення митних формальностей і сприятиме зменшенню проявів корупції.

Члени комітету прийняли рішення розглянути нову редакцію Митного кодексу на наступному засіданні.

Надаємо, 17 березня 2011 р. В.Хомутиннік заявив, що єдина редакція Митного кодексу буде розроблена протягом місяця