ua en ru

У Хмельницькому "Український вибір" провів конференцію для представників науки та громадськості краю

Громадський рух "Український вибір" провів сьогодні перше з серії запланованих заходів по Західному регіону у Хмельницькому. Так, 15 жовтня 2013 р. там відбулася конференція на тему "Асоціація України з ЄС - втрата суверенітету і загроза економічній безпеці держави", ініційована та організована Громадським рухом "Український вибір", повідомляє прес-служба організації.

У роботі конференції взяли участь представники наукових і громадських кіл Хмельниччини, юристи, економісти, журналісти регіональних засобів масової інформації, студенти вишів та активісти "Українського вибору".

У першій частині конференції перед учасниками з доповіддю виступив заступник голови Всеукраїнського громадського руху "Український вибір", директор Незалежного українського центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава", заступник голови Конституційного суду України першого складу, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор Василь Німченко. Його виступ стосувався основної теми конференції - правових норм підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, яку нинішня влада хоче укласти на саміті "Східного партнерства" 28-29 листопада 2013 р. у Вільнюсі.

"Підписавши цю угоду, влада, схоже, не віддає собі звіту, що наша держава втратить статус незалежної і суверенної. Порушується близько десятка статей Основного закону. Крім того, договір про зону вільної торгівлі з ЄС відкриє для європейських товарів 45-мільйонний ринок нашої країни, а у відповідь аграрії, промисловці, видобувні галузі отримають квотування і не зможуть в повному обсязі, як нам розповідають євроінтегратори і єврочиновники, вести торгівлю з Європою. Таке підписання спочатку невигідно національній економіці", - зазначив він.

У другій частині конференції виступила кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права Алла Іванівська з доповіддю "Перспективи вдосконалення законодавчого регулювання інституту референдуму в Україні". Вона розповіла про принципи демократії та інструменти народовладдя, основним з яких є референдум.

"Референдум є одним із основних інструментів реалізації основного права народного суверенітету. Крім того, референдум в умовах демократичного суспільства може бути використаний народом як противага рішенням органів державної влади, рішеннями місцевого самоврядування, які в певній мірі не відповідають інтересам українських громадян. Перший наш всеукраїнський референдум відбувся в 1991 р. і довів здатність українського народу самостійно вирішувати важливі питання. Всі подальші спроби провести референдум були марними через те, що влада розуміє, яку відповідальність на неї покладає закон і послідуюча обов'язкова імплементація волевиявлення громадян. А адже вирішувати без урахування думки жителів країни питання державного і стратегічного характеру - так просто і вигідно українським чиновникам. На сьогоднішній день головним дієвим інструментом для народу, який хоче бути почутим, залишається референдум", - зазначила Івановська.

Магістр права, старший викладач кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права Ірина Рижук присвятила свій виступ питанням виборчої системи в Європі та її можливого досвіду для України.

"Так, необхідно проаналізувати досвід європейських країн щодо врегулювання процесу виборів. Систем багато, вони по-своєму унікальні, витоки їх створення і становлення часто йдуть глибоко в історію самих держав. Виборча система як України, так і Європи - різночасові на виникнення, перебіг політичного процесу вони змінювалися, але загальні характеристики у них схожі. Однією з таких характеристик є основні демократичні принципи виборчого права, на яких будується кожна виборча система. Ми повинні своїми силами зробити так, щоб наше слово було законом! І якщо практика європейських країн показує нам дієвість і можливості референдуму, то її треба застосовувати в Україні, тим більше що у нас за 22 роки незалежності накопичився як позитивний, так і негативний досвід проведення референдумів", - сказала Рижук.

Також вона зазначила, що забороняти референдум - справа протизаконна і, по суті, безглузда. "Адже влада повинна при прийнятті рішень спиратися на волю більшості - такий основний постулат демократії. А якщо влада не чує, не хоче знати істинного думки українського народу, то це більше схоже на автократію", - підкреслила Рижук.

На завершення зустрічі Василь Німченко ще раз нагадав присутнім про ініціативу "Українського вибору" щодо проведення всеукраїнського референдуму з питання вибору вектора економічної інтеграції і про те, що рух буде домагатися проведення референдуму усіма законними методами і способами.

"Нехай сьогодні євроінтегратори і влада забороняють народу проводити референдум. Це важкий процес - довести своє право, ще важче вийти проти державної машини і побороти її. Але наша місія, місія руху "Український вибір", як раз і полягає в консолідації прихильників ідеї референдуму, можливості зробити його реальним інструментом народовладдя. Але немає ідеї сильніше, ніж та, час якої настав! Спільними зусиллями ми доб'ємося справедливості і того, що народ України отримає всю повноту влади в свої руки!" - сказав, закриваючи роботу конференції в Хмельницькому, Василь Німченко.