ua en ru

В Харківській обл. знешкоджено ДРГ, одержувала вказівки від російської розвідки, - СБУ

У Харківській області знешкоджено диверсійно-розвідувальна група, яка одержувала вказівки від російської розвідки. Про це у своєму Facebook повідомив радник голови Служби безпеки України (СБУ) Маркіян Лубківський.

"У контексті контртерористичних заходів, які тривають на Харківщині, СБУ була проведена спеціальна операція по знешкодженню ще однією диверсійно-розвідувальної групи, яка координувалася Головним розвідувальним управлінням Міністерства оборони Російської Федерації (!). Достеменно відомо, що в серпні-вересні 2014 р. члени зазначеної групи проходили диверсійну підготовку у військовому таборі російських спецслужб в Тамбові (Російська Федерація), де ним викладались: основи підривної справи; тактика ведення бойових дій; снайперська підготовка; формувалися навички стрільби з різних видів зброї, а також відпрацьовувались завдання з підготовки і вчинення терористичних актів на території Харківської області", - повідомив Лубківський.

Лубківський повідомив, що після проходження підготовки у всіх членів групи були взяті підписки про таємну співпрацю з російськими спецслужбами, обрані псевдоніми, а також виплачено грошову винагороду в розмірі 300 дол. кожному.

СБУ відкрила кримінальну справу за ознаками ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) КК України. Співробітники СБУ встановили всіх активних учасників ДРГ, а також затримали організатора та чотирьох членів групи.

"У ході проведення подальших слідчих дій вилучено тротилові шашки, електродетонатори для їх підриву, бойові осколкові гранати, спеціальну літературу ВС РФ з підривної справи і тактики ведення бойових дій, шеврони, емблеми та статути органів влади т. н. "Новоросії". Вирішується питання про оголошення підозри у вчиненні злочинів п'ятьом учасникам зазначеної ДРГ", - зазначив Лубківський.

Нагадаємо, як повідомив голова СБУ Валентин Наливайченко, теракт в Харкові координувався російською розвідкою.