ua en ru

У Грузії з 1 жовтня 2010 р. штраф за викидання сміття в недозволеному місці складе до 600 дол

У Грузії законодавчо вводяться штрафи за забруднення території. Як повідомив сьогодні на спеціальному брифінгу міністр охорони навколишнього середовища Георгій Хачидзе, закон набуде чинності з 1 жовтня 2010 р. і торкнеться дій як фізичних, так і юридичних осіб. Законодавча міра передбачає покарання у вигляді штрафу для фізичних осіб у розмірі 100 ларі (60 дол.), а для юридичних - 1 тис. ларі (600 дол), передає РБК.

За словами міністра, підставою для штрафу може стати кинутий на тротуар недопалок або летить з салону автомобіля паперовий згорток.

"Ступінь забрудненості міських вулиць, лісопаркових зон, річок, природного середовища в цілому не може не викликати тривогу. Тому в країні починається найсуворіша і послідовна кампанія по боротьбі з пачкунамі і загальним безкультур'ям", - заявив Г.Хачидзе. Він додав, що також буде проводитися виховна робота в школах і вузах.

Як вважають експерти, якщо не будуть дотримуватися правила "промислової гігієни", то найбільш часто будуть каратися ті підприємства або компанії, діяльність яких безпосередньо пов'язана з неминучим появою виробничих відходів.

Введення таких штрафів має пряме відношення до тієї частини програми президента Грузії Михайла Саакашвілі, яку його опоненти називають "сінгапурізаціей Грузії". Вона, зокрема, передбачає також створення вільних економічних зон, посилений приплив іноземних інвестицій і інтенсивний розвиток курортної і туристичної галузей.

"М.Саакашвілі прагне принизити національну гідність грузин за рахунок перетворення їх у націю офіціантів", - заявив нещодавно один з лідерів опозиційної партії "Національноий форум" Губаз Санікідзе.

У той же час колишній спікер парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе, яка очолює радикальне опозиційний рух "Єдина Грузія", вважає, що "країна з подібним рівнем стабільності і безпеки при М.Саакашвілі на великі інвестиції всерйоз розраховувати не повинна".