ua en ru

У Грузії на президентських виборах із 62% голосів переміг Марґвелашвілі

У Грузії завершився підрахунок голосів виборців на президентських виборах. Згідно з обробкою 100% бюлетенів, перемогу із 62,11% голосів здобув кандидат від правлячої коаліції "Грузинська мрія" Георгій Марґвелашвілі.

У Грузії завершився підрахунок голосів виборців на президентських виборах. Згідно з обробкою 100% бюлетенів, перемогу із 62,11% голосів здобув кандидат від правлячої коаліції "Грузинська мрія" Георгій Марґвелашвілі.

Його найближчий суперник - кандидат від партії Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" Давид Бакрадзе - набрав 21,73% голосів виборців. Третє місце посіла екс-спікер парламенту Ніно Бурджанадзе з 10,18%. Інші кандидати не набрали і 3% голосів. Загалом на пост глави держави претендували 23 людини.

Інавгурація нового Президента відбудеться 17 листопада.

Як повідомлялося раніше, за попередніми результатами, на виборах Президента Грузії лідирував соратник грузинського прем'єра Ґіорґі Марґвелашвілі. За повідомленням комісії, за результатами підрахунку 99,7% бюлетенів, кандидат від владної коаліції "Грузинська мрія" Ґіорґі Марґвелашвілі набирає понад 62% голосів виборців, повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на виборчу комісію Грузії.

Це практично остаточні дані, які навряд чи зміняться, зазначив прес-секретар ЦВК Грузії Ека Азарашвілі. Інавгурація нового президента відбудеться 17 листопада.

Найближчі опоненти Марґвелашвілі - кандидат від партії Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух" Давид Бакрадзе і екс-спікер парламенту Ніно Бурджанадзе - не змогли подолати поріг в чверть голосів виборців. Таким чином, другого туру не буде. Всього на пост глави держави претендували 23 людини.

Давіт Бакрадзе, кандидат від "Єдиного національного руху" чинного президента Міхаїла Саакашвілі опинився на другому місці із близько 22% голосів.

Колишній спікер парламенту Ніно Бурджанадзе набрала 10% голосів.

Вибори президента в Грузії відбулися вчора. За даними виборчої комісії, активність виборців склала 46,6%.

Спостерігачі місії ОБСЄ визнали вибори президента Грузії, що відбулися "позитивними і прозорими". У попередньому звіті місії йдеться, що більшість скарг на передбачувані порушення були відхилені спостерігачами і минулі вибори свідчать про "дорослішання" грузинської демократії.

За офіційними даними ЦВК Грузії, кандидат від правлячої коаліції "Грузинська мрія" Георгій Марґвелашвілі після підрахунку 99,7% голосів виборців має 62,12% голосів.

Нагадаємо також, що ще вчора Президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав перемогу Марґвелашвілі. Він закликав усіх разом будувати країну, яка на вимогу виборців повинна орієнтуватися на Захід.

Доктор філософських наук Марґвелашвілі в новому уряді обіймав посаду міністра освіти. Багато хто вказує на його несамостійність і залежність від прем'єра. Серед своїх президентських пріоритетів Марґвелашвілі назвав захист політичних, економічних, культурних та соціальних прав громадян. У зовнішній політиці представник "Грузинської мрії" виступає за інтеграцію Грузії в НАТО і Європейський союз, з Росією при цьому він збирається встановити добросусідські відносини.