ua en ru

У Гренландії вчені відкрили нове підлідної водосховище з запасом води близько 140 млрд тонн

У Гренландії вчені відкрили нове підлідної водосховище з запасом води близько 140 млрд т, передає ВВС.

У Гренландії вчені відкрили нове підлідної водосховище з запасом води близько 140 млрд т, передає ВВС.

Відзначається, що гігантський резервуар талої води ховається під крижаним покривом. Однією з особливістю знахідки є той факт, резервуар талої води не замерзає навіть взимку.

Вчені відзначають, що знахідка може дати ключ до розуміння однієї з найбільших загадок у питанні глобального потепління. Зазначеного обсягу води було б достатньо для того, щоб рівень Світового океану піднявся на 0,4 мм. На даний момент поки невідомо, чи потрапляє якась частина цієї води в океан.

В останні роки інтенсивність літнього танення крижаного покриву Гренландії тільки збільшувався і в 2012 р. досяг свого максимуму. У вчених залишався невирішеним питання - куди саме йде ця вода.

В даний час кліматологи висловлюють надію, що з допомогою відкритого підлідного водосховища вдасться пояснити невідповідність спостережуваного рівня Світового океану і створеним раніше теоретичним моделям, прогнозировавшим набагато більш інтенсивний підйом рівня моря.

Нагадаємо, в жовтні 2013 р. парламент Гренландії проголосував за скасування заборони на видобуток радіоактивних корисних копалин, таких як уран. Регіон сподівається залучити інвесторів з Австралії, Китаю та інших держав, зацікавлених у розробці багатих ресурсами надр Гренландії.