ua en ru

В Держкомпідприємництві озвучили графік інвентаризації держпідприємств, створених при органах виконавчої влади

Держкомпідприємництва працює над інвентаризацією держпідприємств, установ та організацій, створених при органах виконавчої влади. Такі кроки спрямовані на подальше скорочення їхньої надмірної кількості, зменшення адміністрування, скасування перепон для розвитку бізнесу та на реалізацію адмінреформи. Про це заявила на брифінгу перший заступник голови Держкомпідприємництва Галина Яцишина.
"Система фінансового планування та фінансової звітності сьогодні не працює", - зазначила перший заступник голови Комітету. За її словами, на сьогодні в державі відсутня реальна статистика про кількість послуг, що надаються тисячами підприємств, та обсяги коштів, які за них надходять.
"Кошти витрачаються підприємствами на власний розсуд і ніхто про них не звітує. Отримати якусь інформацію можна лише при проведенні перевірки КРУ чи Рахункової палати", - зазначила Галина Яцишина.
Міжвідомчою робочою групою складено графік проведення інвентаризації послуг, що надаються підприємствами. Зокрема, на 1-ий квартал 2011 р. заплановано інвентаризацію в МВС та Міністерстві охорони навколишнього природного середовища, у 2-му кварталі - в Мінюсті, Держспоживстандарті, Мінкультури і туризму. На третій квартал 2011 р. запланована інвентаризація в Мінрегіонбуді, Міносвіти і науки та Держкомземі. У четвертому кварталі - в МНС, МОЗ та Мінпраці.
Після закінчення інвентаризації державних підприємств, другим етапом роботи уряду стане вивчення стану справ аналогічних організацій при місцевих органах влади та органах місцевого самоврядування.
Третім етапом стане робота з підприємствами-монополістами в сфері тепло- водо- та газопостачання, на роботу яких надходить чимало скарг щодо видачі останніми різноманітних довідок, дозвільних документів тощо.
За орієнтовними оцінками фахівців, сума стягнень державними підприємствами чи установами при органах виконавчої влади може сягати розміру бюджету країни.