ua en ru

У держбюджеті-2013 на потреби НАНУ виділено тільки 65% від необхідної суми, - "Український вибір"

Представники профспілки Національної академії наук України (НАНУ) звинуватили Кабмін у порушенні домовленостей про збільшення фінансування в 2013 р., повідомляє прес-служба громадського руху "Український вибір".

Як заявили вчені, відповідну угоду між НАНУ і урядом було досягнуто в жовтні. Але у проголосованому державний бюджет на потреби Академії виділено тільки 65% від необхідної суми.

"Цих коштів не вистачить навіть на виплату зарплат у повному обсязі, а значить, НАНУ доведеться скоротити близько 8 тис. науковців. На жаль, вплинути на ситуацію не зміг навіть президент Національної академії наук України Борис Патон, який звернувся до комітетів Верховної Ради з проханням виділити Академії ще 600 млн грн на виплату зарплат і закупівлю устаткування", - відзначає громадський рух.

При цьому, згідно з повідомленням, в комітеті ВР з питань бюджету заявили, що протягом 2013 р. ситуація з фінансуванням науки не покращиться.

Замість цього уряд знайшов кошти на фінансування силових відомств. Зокрема, в 2013 році фінансування Генпрокуратури зросте на 20,7%. Збільшиться бюджету та Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України.

"Складається враження, що нинішня влада намагається створити поліцейську державу. Держава, в якому присікаються можливості для інформаційної, творчої і наукової волі; в якому створюються перешкоди для розвитку громадянського суспільства; в якому росте чиновницьке свавілля, а основні бюджетні кошти виділяються виключно на контролюючі і силові відомства", - відзначає "Український вибір", закликаючи забезпечити розвиток життєво важливих для суспільства і держави напрямків.