ua en ru

У Гонконзі почалася масова кампанія громадянської непокори

У Гонконзі розпочалася кампанія громадянської непокори, учасники якої вимагають від влади демократичних виборів глави адміністрації регіону.

У Гонконзі розпочалася кампанія громадянської непокори, учасники якої вимагають від влади демократичних виборів глави адміністрації регіону. Про початок кампанії оголосив лідер опозиційного руху Occupy Central, професор права університету Бенні Тай, передає BBC.

Тай заявив, що учасники руху мають намір заблокувати фінансовий центр міста. Одним з основних місць збору демонстрантів стала площа перед місцевою адміністрацією.

Приводом для масових протестів стала відмова китайських властей від проведення в 2017 р. вільних демократичних виборів глави адміністрації Гонконгу. Влітку активісти провели онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тис. осіб, які виступили за вільні вибори в 2017р., проте Пекін проігнорував результати голосування.

Учасники руху Occupy Central планували заблокувати бізнес-центр Гонконгу 1 жовтня, однак у підсумку перейшли до активних дій вже в суботу, 27 вересня.

За даними Reuters, число учасників Occupy Central складає десятки тисяч людей, серед яких значну частину складають студенти.

Зіткнення учасників Occupy Central з поліцією почалися приблизно добу тому, хоча опозиційні мітинги проходили в місті з кінця серпня. За даними South China Morning Post, в результаті останніх зіткнень демонстрантів з силами правопорядку близько 50 осіб (у тому числі кілька поліцейських) постраждали 13 людей були затримані.

Гонконг з 1842 г. був британською колонією і перейшов під юрисдикцію КНР тільки в 1997 р. З цього часу главу адміністрації району контролює лояльна Пекіну колегія виборщиків, яка висуває 2-3 кандидатів. У кінці серпня Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників відмовив Гонконгу в праві на проведення прямих загальних виборів.

Нагадаємо, раніше Народний банк Китаю вирішив надасть п'яти найбільшим державним банкам 81 млрд дол (500 млдр юанів) для підтримки попиту в економіці.