ua en ru

У Німеччині відбулися парламентські вибори

У Німеччині сьогодні, 22 вересня, відбулися вибори до Бундестагу. За їх підсумками будуть обрані 598 членів парламенту, які сформують уряд і затвердять канцлера. Вибори пройдуть за змішаною системою - виборці голосуватимуть як за конкретних кандидатів, так і за партію.

У Німеччині сьогодні, 22 вересня, відбулися вибори до Бундестагу. За їх підсумками будуть обрані 598 членів парламенту, які сформують уряд і затвердять канцлера. Вибори пройшли за змішаною системою - виборці голосуватимуть як за конкретних кандидатів, так і за партію.

Фотогалерея: "Німеччина обирає Бундестаг"

Виборчі дільниці відкрилися о 8:00 за середньоєвропейським часом (о 09:00 за київським часом) і закриються рівно через 12 годин. Перші exit-polls стануть відомі за дві години до закінчення виборів.

Станом на 14:00 за місцевим часом (15:00 за київським часом) явка виборців склала 41,4%.

У Німеччині відбулися парламентські вибори

Фаворитом на виборах вважаються християнські демократи (правляча партія ХДС/ХСС) на чолі із чинним канцлером Ангелою Меркель. Її найближчим переслідувачем є Соціал-демократична партія (СДПН) колишнього міністра фінансів ФРН Пеєра Штайнбрюка.

Згідно з опитуваннями, проведеними соціологічними інститутами країни, християнські демократи мають прекрасні шанси здобути на виборах перемогу, а Меркель - зберегти посаду канцлера (у разі перемоги це буде вже третій її термін на посаді глави уряду ФРН).

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, Меркель підтримують близько 39% виборців, у той час як її суперник відстає на 13%. Незважаючи на те, що більшість експертів пророкує впевнену перемогу Меркель, на результаті голосування може позначитися нещодавній скандал, пов'язаний з викриттями шпигунської діяльності Агентства національної безпеки США у Німеччині.

Крім СДПН і християнських демократів, у виборах беруть участь представники як парламентської опозиції (Партія зелених, "Ліві"), так і непарламентські політичні сили (Піратська партія, "Альтернатива для Німеччини", яка виступає за відмову від єдиної європейської валюти, і багато інших). До слова, нещодавно створена партія євроскептиків "Альтернатива для Німеччини" дебютує на нинішніх виборах, вона налічує близько 15 тис. членів.

Для того, щоб пройти до Бундестагу, необхідно подолати бар'єр у 5% голосів. Загалом у Бундестазі 622 місця.

Зазначимо, що тиждень тому на виборах до парламенту землі Баварія перемогли християнські демократи.

Раніше кандидат від опозиції на пост прем'єра ФРН Штайнбрюк закликав припинити переговори про створення ЗВТ зі США.

Зазначимо, право голосу на парламентських виборах мають близько 62 млн жителів Німеччини.