ua en ru

В Європі жертвами холодів стали більше 500 осіб

В Європі жертвами аномальних холодів за останні декілька тижнів стали більше 500 осіб, повідомляє Euronews. За останню добу ситуація особливо загострилася в Італії і Хорватії.

Так, на Апеннінський півострів обрушилася нова хвиля снігопадів. На очищення вулиць в італійській столиці Римі кинуті сили військовослужбовців. У місті продовжує діяти розпорядження мера Джанні Алеманно, що забороняє рух мотоциклів. Більш того, десятки італійських селищ ізольовані від зовнішнього світу, багато доріг залишаються непрохідними.

У Хорватії через люті морози припинено судноплавство по р. Дунаю. У багатьох районах пошкоджені лінії електропередачі і телефонного зв'язку. Через рясні снігопади перервано повідомлення з десятками сільських населених пунктів.

Більше 60 тис. мешканців східних провінцій Румунії опинилися відрізаними від світу. У деяких місцях товщина сніжного покриву досягає 7 м. Без електрики залишилися 50 населених пунктів. Для доставки місцевим мешканцям продуктів і предметів першої необхідності мобілізовані підрозділи рятувальників, поліції і армії.

Метеорологи відзначають, що в Північній півкулі цього року спостарігається рідкісний погодний феномен. Порушений традиційний розподіл вітрів і співвідношень зон високого і низького тиску. Так, в Арктиці, Ісландії, північних районах Канади і США вже протягом трьох тижнів стоїть незвично тепла погода.

Зате Центральну і Східну Європу, Середземномор'я і Північну Африку засипало снігом і скуло морозами. Сніг лежить навіть в пустелі Сахара. Відзначимо, В Тунісі від холоду померли 11 осіб.