ua en ru

В Європі фондові торги 27 грудня завершилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 27 грудня 2013 р. завершилися впевненим зростанням провідних індексів після Різдва, яке за григоріанським календарем святкується 25 грудня. Кращі, ніж очікувалося, дані про рівень зайнятості в США, а також обіцянку європейського Центробанку і Банку Англії не підвищувати найближчим часом процентні ставки, встановлені зараз на рекордно низькому рівні, додали оптимізму інвесторам.

Серед національних фондових індексів лідирує німецький DAX піднявся на початку 2013 р. приблизно на 26%, сильно випереджаючи зростання загальноєвропейського FTSEurofirst 300, що відображає роль ФРН як локомотива європейської економіки. В цілому ж на європейських ринках панує традиційний різдвяний настрій, як правило спонукає акції рости в останні тижні грудня і посилене очікуваннями аналітиків, які вважають, що спад європейської економіки, що спостерігалося в минулому році, вже подолано, і наступний 2014 р. дозволить переламати тенденцію до кращого.

Серед галузевих індексів лідирує сектор фармацевтичних компаній і виробників медичного обладнання. Французька компанія Essilor International виробляє лінзи для окулярів, підвищила вартість акцій на 2,4%, а найбільший в світі виробник препаратів, що застосовуються в лікуванні онкозахворювань Roche Holding - на 2%. Акції датського концерну Novo Nordisk зросли на 1,1% після того, як FDA (агентство Міністерства охорони здоров'я і соціальних служб США) схвалило до застосування препарат треттен для запобігання кровотеч у пацієнтів, які страждають на рідкісну форму розлади згортання крові.

Ще одна данська компанія Vestas Wind Systems, що виробляє обладнання для вітрогенераторів, виявилася у виграші за результатами сесії, підвищивши котирування на 1,8%. Напередодні Різдва, 24 грудня 2013 р. компанія оголосила про те, що виграла тендер на поставку обладнання для виробництва 110 мегават електроенергії замовнику з США, який побажав залишитися невідомим. Успіх датських машинобудівників зміцнила FLSmidth & Co, яка отримала замовлення на виробництво лінії з виробництва цементу в Катарі. Її акції виросли на 3,6%.

Котирування бельгійської енергетичної компанії Electrawinds підскочили на 7,7% відразу після того, як розробник поновлюваних джерел енергії і його підрозділ ElectrawindsNV отримали судовий імунітет на 3 місяці з метою реструктуризації боргу.

Свято безумовно не вдався IPF: міжнародна кредитна організація зі штаб-квартирою у Великобританії, надає беззаставні позики домогосподарств з низькими доходами в Східній Європі і Мексиці, опублікувала новину про те, що її польський підрозділ було оштрафовано на суму близько 2,9 млн дол. Польське Управління по захисту прав споживачів і конкуренції постановило, що спосіб розрахунку річної процентної ставки порушує інтереси позичальників. Компанія, у свою чергу, оголосила, що має намір оскаржити рішення в суді, однак аналітики Numis Securities вже заявили, що переглядають рейтинг IPF в силу того, що щорічні виплати процентних ставок за кредитами в Польщі можуть знизитися.

За підсумками торгів 27 грудня 2013 р. британський індекс FTSE 100 піднявся на 56,70 пункту (+0,85%) - до позначки в 6750,87, німецький індекс DAX виріс на 100,57 пункту (+1,06%) - до 9589,39 пункту, французький CAC 40 підвищився на 59,24 пункту (+1,40%) - до 4277,65 пункту. Швейцарський SMI зріс на 114,80 пункту (+1,42%) - до 8221,90 пункту, голландський AEX піднявся на 4,38 пункту (+1,10%) - до 400,99 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії виріс на 0,9% і досяг позначки 1311,57 пункту.