ua en ru

В Європі фондові торги 29 листопада відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 29 листопада відкрилися боковим рухом провідних індексів, приводом для чого стала публікація макроекономічних новин.

Так, до офіційного відкриття торгів були опубліковані нові дані з роздрібних продажів у Німеччині. Згідно з доповіддю, у річному обчисленні роздрібні продажі в жовтні несподівано знизилися на 0,2% (очікувалося зростання на 1,3%), а в річному - скоротилися на 0,8% проти прогнозованого зростання на 0,5%. Настільки вражаючі дані по першій в єврозоні економіці дещо стримали оптимізм інвесторів на тлі майбутнього різдвяного сезону розпродажів.

Сьогодні гравці також чекають публікації ще одного важливого індексу - споживчих цін в зоні євро. Згідно з попередньою оцінкою, споживчі ціни в зоні євро в річному численні підвищаться на 0,8% проти підвищення на 0,7% місяцем раніше. Не менш цікавою публікацією стане для трейдерів доповідь дослідницької Eurostat з безробіття в зоні євро в жовтні. На даний момент показник складає 12,2%, і підвищення не очікується.

Напередодні європейські фондові торги завершилися зростанням основних індексів на тлі невисоких обсягів торгів та новин з Італії, де зі складу сенату був виключений колишній прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі. У зв'язку з цим інвестори покладають надії на майбутню стабільність уряду країни.

Нафтогазова компанія ENI може вимагати у норвезької Statoil близько 10 млрд дол. в рамках врегулювання арбітражного розгляду навколо газового контракту компаній. Котирування ENI ростуть на 0,3%.

Авіакомпанія Lufthansa не має намір наступного тижня оголошувати нового виконавчого директора компанії. На даний момент авіакомпанія займається вивченням ринку і можливих кандидатур. Котирування Lufthansa піднімаються на 0,3%.

Папери німецького виробника цукру Suedzucker на торгах у Франкфурті втрачають в ціні 0,6%. Причиною для цього стали рейтингові дії агентства Moody's відносно компанії, яке знизило прогноз по рейтингу Suedzucker Baa1 з "позитивного " до "стабільного".

Станом на 11:27 за київським часом 29 листопада британський індекс FTSE 100 підвищується на 10,28 пункту (+0,15%) - до 6664,75 пункту, німецький DAX зростає на 2,03 пункту (+0,02%) - до 9389,40 пункту, французький CAC 40 виріс на 1,34 пункту (+0,03%) - до 4303,76 пункту, а швейцарський SMI знижується на 7,11 пункту (-0,09%) - до 8250,50 пункту.