ua en ru

В Європі близький до підписання меморандум про газопроводі Eastring з транзитом через Україну, - ЗМІ

Східноєвропейські країни - Словаччина, Угорщина, Румунія і Болгарія - близькі до підписання меморандуму про будівництво газопроводу Eastring від словацько-українського до болгарсько-турецького кордону. Про це заявив прес-секретар словацької газової компанії Еustream Ваграм Чугурян, передає словацький портал Aktuality.

Видання зазначає, що меморандум про угоду між Словаччиною, Угорщиною, Румунією і Болгарією повинен бути підписаний найближчим часом.

"Ці документи повинні містити основні параметри майбутньої співпраці за проектом", - заявив Чугурян.

Перша презентація газопроводу Eastring пройшла в листопаді минулого року. У грудні велися зустрічі з потенційними партнерами та представниками державних органів країн, через які буде проходити газопровід. Паралельно велися переговори з представниками Єврокомісії.

Повідомляється, що фінансування будівництва газопроводу Eastring буде вестися з трьох основних джерел. По-перше, це буде консорціум з компаній-учасниць в Словаччині, Болгарії, Румунії та Угорщини. Другим джерело фінансування ЄС, серед інших джерел фінансування може бути Європейський інвестиційний банк.

Потужність газопроводу буде сягати від 20 млрд до 40 млрд кубометрів газу на рік. Протяжність трубопроводу, в залежності від проекту, буде сягати від 744 км до 1015 км. Оціночна вартість інвестицій в перший етап проекту оцінюється на рівні 1,3 млрд євро.

Запуск трубопроводу запланований на 2018 р.

Нагадаємо, в листопаді 2014 р. Словаччина запропонувала альтернативний Південному потоку газопровід через Балкани.