ua en ru

У Європарламенті розглядають розробку "плану Маршалла" для України, - проект резолюції

У Європейському парламенті розглядають розробку так званого європейського "плану Маршалла" для України. Про це йдеться в проекті резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні, розробленій групою депутатів від Європейської народної партії (ЄНП).

"(Європарламент) закликає Єврокомісію розробити європейський "план Маршалла" для України, який буде підтримувати новостворений проєвропейський уряд і його реформи; пропонує включити в цей план пріоритети, матеріальні орієнтири і графіки виконання, дозволяючи прив'язувати фінансову допомогу до конкретних реформ секторів", - йдеться в проекті резолюції.

При цьому євродепутати мають намір закликати до перепрофілювання боргу України, а також активного залучення українського експертного співтовариства і експертів з ЄС до сприяння шляхом надання незалежної експертизи та моніторингу процесу реалізації реформи.

Також Європарламент має намір висловити готовність активізувати свою участь у підтримці роботи Верховної Ради України з питань європейської політики.

Крім того, в проекті документа міститься вимога до Єврокомісії прискорити і посилити технічну допомогу Україні, у тому числі за рахунок направлення радників від інститутів ЄС і держав-членів для проведення реформ.

Зазначимо, член ЄНП Яцек Саріуш-Вольський у своєму Twitter пояснив, що переговори остаточного тексту спільної резолюції почнуться сьогодні в рамках першої в новому році пленарного тижня Європарламенту, а голосування по ньому пройде у четвер, 15 січня.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україні у 2015-2016 рр. знадобиться міжнародна допомога на суму 13-15 млрд дол.

План Маршалла (офіційна назва "Програма відновлення Європи") - програма допомоги Європі після Другої світової війни. Висунутий в 1947 р. американським державним секретарем Джорджом К. Маршаллом і вступив в дію в квітні 1949 р. У здійсненні плану брали участь 17 європейських країн, включаючи Західну Німеччину. План Маршалла сприяв встановленню післявоєнного світу в Західній Європі. Заявленої США метою реалізації плану було відновлення зруйнованої війною економіки Європи, усунення торговельних бар'єрів, модернізація промисловості європейських країн і розвиток Європи в цілому.