ua en ru

У Європарламенті розглядають направлення в Україну "блакитного гуманітарного конвою", - проект резолюції

У Європейському парламенті розглядають направлення в Україну так званого "блакитного гуманітарного конвою" безпосередньо від ЄС. Про це йдеться в проекті резолюції Європарламенту щодо ситуації в Україні, розробленої групою депутатів від Європейської народної партії (ЄНП).

Зокрема, в проекті документа зазначається необхідність для ЄС спільно з українською владою приділяти більше уваги гуманітарній кризі в Україні, особливо рішенням "катастрофічної" гуманітарної ситуації з внутрішньо переміщеними особами.

При цьому євродепутати мають намір закликати Єврокомісію і комісара з гуманітарних питань Крістоса Стіліанідеса підготувати "надійний, прямий і довгостроковий план гуманітарної діяльності", без участі посередницьких організацій, за принципом "блакитного конвою". Такі гуманітарні дії повинні бути чітко позначені як надходять із ЄС.

Євродепутати мають намір закликати Єврокомісію представити такий план дій протягом найближчих двох місяців.

Також в проекті документа підкреслюється необхідність подальшої фінансової допомоги з боку ЄС для України для боротьби з гострою гуманітарною кризою.

Крім того, в проекті резолюції Європарламент знову висловлює глибоку стурбованість у зв'язку з порушеннями прав людини у Східній Україні та Криму.

В кінці проекту документа Європарламент закликає верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріку Могерині та комісара з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханнеса Хана почати дії в межах своїх повноважень за сприяння політичного вирішення кризи в Україні, який би дотримувався усіма сторонами. При цьому євродепутати наголошують, що таке рішення повинно виключати сценарій заморожування конфліктів у Східній Україні та Криму.

Зазначимо, член ЄНП Яцек Саріуш-Вольський у своєму Twitter пояснив, що переговори остаточного тексту спільної резолюції почнуться сьогодні в рамках першої в новому році пленарного тижня Європарламенту, а голосування по ньому пройде у четвер, 15 січня.

Нагадаємо, в грудні 2014 р. ЮНІСЕФ закликав донорів виділити 32 млн дол. на розширення гуманітарних операцій на сході України.

За даними ДержНС України, на 11 січня кількість переселенців з Криму і Донбасу становить 633,8 тис. осіб.