ua en ru

У ЄС сподіваються на повагу Росією суверенітету України

Лідери країн-членів Євросоюзу сподіваються, що Російська Федерація буде поважати національний суверенітет і територіальну цілісність України.

Лідери країн-членів Євросоюзу сподіваються, що Російська Федерація буде поважати національний суверенітет і територіальну цілісність України. Про це йдеться у висновках, схвалених Європейською Радою 24 жовтня, передає ЄС-Плюс.

"Європейська Рада підкреслює, що він не визнає незаконну анексію Криму. Російської Федерації слід визнати свою відповідальність за повну реалізацію мінських угод", - наголошується в документі.

Лідери країн-членів ЄС, зокрема, зазначили, що російські влади не повинні перешкоджати руху військових, зброї або бойовиків з території Росії в Україну, а також підтримати роботу верифікаційних груп ОБСЄ.

Лідери ЄС висловили сподівання на повне дотримання режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях, і ще раз наголосили, що ніякі "президентські" або "парламентські вибори, організовані самопроголошеними владою, не будуть визнані ЄС.
Керівники країн-членів ЄС також наголосили на важливості безперешкодного і необмеженого доступу експертів до місця падіння малазійського літака, що виконував рейс MH-17, в результаті чого загинуло 298 осіб.

У висновках підкреслюється готовність Євросоюзу і далі сприяти політичному рішенню українського кризи, а також вітається майбутнє початок тимчасового застосування угоди про асоціацію.

"ЄС підкреслює важливість для Російської Федерації, України і Європейського Союзу дотримуватися зобов'язань, відображених у спільному міністерському заяві від 12 вересня", - написано в документі.

Заява від 12 вересня цього року передбачає, що ЄС і Україна на рік відкладуть застосування торговельної частини угоди про асоціацію, а Росія у відповідь не буде в цей період часу створювати перешкоди для України в рамках режиму вільної торгівлі в СНД.

Нагадаємо, в Мінську під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком президент Європейської ради Герман ван Ромпей і голова Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу заявили, що вибори в ДНР і ЛНР перекреслять мінські домовленості.