ua en ru

У Донецьку відкрилася цілодобова православна консультація по телефону

Вперше у донеччан з'явилася можливість отримати цілодобову православну консультацію по телефону. На телефонах (062) 2156215 та (050) 4773577 вже чергують фахівці - психологи служби "Все про православ'я в Донецьку". Приймаючі дзвінки консультанти дадуть відповідь на будь-які питання , пов'язані з розташуванням , порядком і особливістю служби в донецьких храмах УПЦ , повідомляє "Релігія в Україні " з посиланням на Вести.

"По-перше , в службу можуть звертатися люди , які хочуть сходити до місцевих храми. Це можуть бути і гості міста , і донеччани . Консультант розповість , за якою адресою церква знаходиться , як туди краще проїхати , а також у скільки там почнеться богослужіння . По-друге , тут дадуть відповідь на питання - вільні чи ні в храмах окремі дні для вінчання або хрещення " , - пояснив " Вістям " протоієрей Ростислав Карпусь , клірик Донецької єпархії УПЦ.

Нададуть дзвоном і в пошуку ритуальної служби , якщо у когось з донеччан хтось помер . Подзвонив відразу зв'яжуть з комунальним підприємством ритуальних послуг , а там вже порекомендують і священика для проведення ритуалу відспівування або вінчання.

У Донецькій єпархії кажуть , що нерідко буває , що якщо людина повідомляє про смерть родича за телефоном 102, то там інформацію миттєво передають різним приватним ритуальним службам . А ці приватники , у свою чергу , рекомендують священиків для відспівування померлих. За словами ритуальників , це священики нібито з кафедрального Свято- Миколаївського собору , який знаходиться на Ларінка. "Але священики з Ларінка співпрацюють лише з комунальним підприємством ритуальних послуг ! - Зазначає Ростислав Карпусь . " Приватні ритуальні контори пропонують звернутися до людей , які взагалі не мають відношення ні до Української Православної Церкви , ні навіть до церкви взагалі! В останньому випадку - це звичайні шахраї. Тобто звернення до консультаційного православний центр убезпечить донеччан від таких шахраїв " , - говорить отець Ростислав.

В єпархії підкреслюють , що консультації - це не сповідь по телефону і не служба відповідей на питання богословського характеру . "Якщо людина звертається з богословськими , духовними питаннями , то консультант направляє його до священика до храму за місцем проживання. Ці питання неможливо вирішити по телефону", - зазначає о.Ростіслав Карпусь . До речі , час дзвінка консультанту обмежена - до 3 хвилин , у разі перевищення цього часу дзвінок автоматично переривається.

Консультанціонний центр вже активно працює і, за словами , отця Ростислава , там приймають дзвінки з найрізноманітнішими питаннями. " Нерідко шукають конкретних священиків. Мене через цю службу , наприклад , знайшли друзі з Росії. Питають як написати лист чи скаргу Митрополиту . Там теж відповідають на подібні питання " , - розповідає о.Ростіслав Карпусь.

Священик Ростислав Карпусь говорить , що в планах єпархії надавати консультації не тільки про донецьких , а й про храми усієї області.