ua en ru

В долар падає, у гривні зростає: зміни цін на ринку нерухомості Києва

У вересні особливих несподіванок на київському ринку нерухомості не відбулося. Порівняно з літніми місяцями, кількість угод практично не змінилося; заявок, дзвінків по рекламі і переглядів стало помітно більше; доларові ціни продовжили своє плавне, але досить явне зниження.

У вересні особливих несподіванок на київському ринку нерухомості не відбулося. Порівняно з літніми місяцями, кількість угод практично не змінилося; заявок, дзвінків по рекламі і переглядів стало помітно більше; доларові ціни продовжили своє плавне, але досить явне зниження.

Весь третій квартал ринок нерухомості жив під знаком дуже дорогої війни на Донбасі. Війна йшла не тільки на полях битв, але і в економіці, політиці, інформаційній сфері, суспільстві. Все це вкрай негативно впливало не тільки на стабільність національної валюти, промисловість, енергетику, житлово-комунальну сферу, але й на весь звичний уклад життя, на готовність потенційних учасників ринку купувати і продавати житло в Києві, пише domik.ua.

Справедливості заради, необхідно відзначити, що всі останні роки київський ринок нерухомості функціонував у складних економічних і політичних умовах. При цьому довгий час ціни на нерухомість були більш-менш стабільні, якщо і знижувалися, то досить повільно і плавно. Наприклад, з початку липня 2012 року по початок квітня 2014 середня ціна пропозиції за Києвом знизилася всього на 0,2% (з 1704 до 1700 доларів за квадратний метр); коливання за цей період не перевищували одного відсотка.

Війна перекреслила цю відносну стабільність. У другому кварталі 2014 року середня ціна пропозиції по Києву, підрахована в доларах за квадратний метр, знизилася на 5,4%. У третьому кварталі вона знизилася ще на 5,2%. В національній валюті картина дещо інша. Якщо при перерахунку доларових цін у гривні використовувати офіційний курс НБУ, то в другому кварталі середня ціна пропозиції зросла на 2,0%, а в третьому зросла на 3,6%. Інша справа, що не зовсім зрозуміло наскільки динаміка зміни середньої ціни пропозиції відповідає динаміці зміни цін продажів в окремих сегментах ринку. Незрозуміло також наскільки офіційний курс НБУ адекватно відображає ті курси, за якими учасники ринку нерухомості змогли продати або купити долари.

Саме тому в даному огляді ми наводимо середні ціни пропозицій у доларах США.

Середні ціни* пропозицій $/кв. м ( www.domik.ua )

  • Всі в Києві 1526 (-1,7% за місяць)
  • У нових будинках 1585 (-4,9% за місяць)
  • Біля метро 1773 (-1,4% за місяць)
  • Гостинки 1545 (-3,1% за місяць)
  • Однокімнатні 1510 (-0,9% за місяць)
  • Двокімнатні 1557 (-1,8% за місяць)
  • Трикімнатні 1575 (-3,0% за місяць)
  • Чотирикімнатні 2027 (-4,7% за місяць)

*При визначенні середніх цін використовувався метод апроксимації «ковзне середнє по п'яти точках», що дозволяє частково згладити сплески кривих і оцінити тренд в цілому.

Перехід до статистики цін у гривнях запланований нами на найближче майбутнє. Зараз здійснюється його технічна реалізація. Плануємо паралельно наводити статистику як в гривнях, так і в доларах. Принциповим нововведенням буде фіксація вихідних цін у національній валюті. При цьому ціни в доларах будуть похідними. Зауважимо, що раніше ми фіксували ціни, зазначені в оголошеннях, в доларах, а ціни в гривнях були похідними.

Середні ціни пропозицій щодо всіх об'єктів вторинного ринку нерухомості Києва, в нових будинках і в будинках біля метро.

  • Середня ціна пропозицій в Києві за місяць знизилася на 1,7%, за три місяці знизилася на 5,2%, за півроку знизився на 10,2%, за рік знизилася на 10,2%.
  • Середня ціна пропозицій в нових будинках за місяць знизилася на 4,9%, за три місяці знизилася на 9,9%,за півроку знизилася на 13,9%, за рік знизилася на 15,8%.
  • Середня ціна пропозицій у будинках біля метро за місяць знизилася на 1,4%, за три місяці знизилася на 9,3%, за півроку знизився на 14,6%, за рік знизилася на 14,8%.

Середні ціни пропозицій в сегментах «стара панель», «типова панель» і «стара цегла».

  • Середня ціна пропозицій в сегменті «стара панель» за місяць знизилася на 1,4%, за три місяці знизилася на 3,9%, за півроку знизилася на 6,7%, за рік знизилася на 8,9%.
  • Середня ціна пропозицій в сегменті «типова панель» за місяць знизилася на 0,1%, за три місяці знизилася на 2,1%, за півроку знизилася на 6,9%, за рік знизилася на 7,2%.
  • Середня ціна пропозицій в сегменті «стара цегла» за місяць знизилася на 1,5%, за три місяці знизилася на 5,3%, за півроку знизився на 10,2%, за рік знизилася на 10,3%.

Середні ціни пропозицій в сегментах «поліпшена типова панель» і «українська панель»

  • Середня ціна пропозицій в сегменті «поліпшена типова панель» за місяць знизилася на 0,9%, за три місяці знизилася на 3,4%, за півроку знизилася на 6,5%, за рік знизилася на 6,7%.
  • Середня ціна пропозицій в сегменті «українська панель» за місяць знизилася на 1,1%, за три місяці знизилася на 2,3%, за півроку знизилася на 9,4%, за рік знизилася на 9,7%.

Середні ціни пропозицій в сегментах «покращений цегла» і «український цегла»

  • Середня ціна пропозицій в сегменті «покращений цегла» за місяць не змінилася, за три місяці знизилася на 4,9%, за півроку знизився на 9,8%, за рік знизилася на 8,7%.
  • Середня ціна пропозицій в сегменті «український цегла» за місяць знизилася на 2,3%, за три місяці знизилася на 9,0%, за півроку знизилася на 12,6%, за рік знизилася на 14,8%.

Середні ціни пропозицій в сегментах «дореволюційні» і «сталінки»

  • Середня ціна пропозицій в сегменті «дореволюційні» за місяць знизилася на 2,8%, за три місяці знизилася на 3,8%, за півроку знизилася на 8,0%, за рік знизилася на 7,6%.
  • Середня ціна пропозицій в сегменті «сталінки» за місяць знизилася на 0,9%, за три місяці знизилася на 6,7%, за півроку знизилася на 9,7%, за рік знизився на 10,6%.

У вересні середні ціни пропозицій знизилася у всіх великих сегментах ринку, за винятком сегмента «покращений цегла». Найбільше зниження зафіксовано в нових будинках (-4,9%), а також в сегментах «дореволюційні» (-2,8%) і «український цегла» (-2,3%).

За три місяці середні ціни пропозицій знизилася у всіх великих сегментах ринку. Найбільше зниження зафіксовано в нових будинках (-9,9%), у будинках біля метро (-9,3%), а також в сегментах «український цегла» (-9,0%) і «сталінки» (-6,7%).

За останній рік середні ціни пропозицій знизилася у всіх великих сегментах ринку. Найбільше зниження зафіксовано в нових будинках (-15,8%), у будинках біля метро (-14,8%), а також в сегментах «український цегла» (-14,8%) і «сталінки» (-10,6%).