ua en ru

У Дніпропетровську викрили "конвертцентр", який здійснив незаконних операцій на 50 млн грн

Співробітники Служби безпеки України (СБУ) викрили та припинили протиправну діяльність "конвертаційного центру", який протягом 2011 р. незаконно здійснив безтоварні операції на суму понад 50 млн грн. Про це повідомляють в прес-службі УСБУ в Дніпропетровській області, передає кореспондент РБК-Україна.

Завершилося судове слідство у кримінальній справі, порушеній і розслідуваної прокуратурою Дніпропетровської області за матеріалами СБУ. Справа була порушена відносно 4 учасників злочинного угруповання, які налагодили незаконний переказ грошових коштів.

Було встановлено, що для надання псевдозаконів сумнівним фінансовим операціям у злочинній оборудці використовувалися печатки, штампи та банківські реквізити понад 15 суб'єктів підприємницької діяльності. Протягом банківського дня на рахунках буферних фірм акумулювалися безготівкові кошти, які надходили від клієнтів центру. Всі платежі оформлялися як оплата за матеріали, послуги, обладнання, цінні папери і т.д., при цьому операції носили виключно безтоварні характер. В кінці операційного дня всі зараховані кошти списувалися на рахунки фіктивних фірм, і в подальшому готівкові знімалися в касах і банкоматах одного з банківських установ Дніпропетровська.

Щоденна сума коштів за незаконними операціями коливалася від 500 тис. грн до 1 млн грн.

Під час обшуків в офісі "конвертаційного центру" правоохоронці вилучили бланки і печатки фіктивних фірм, які використовувалися в незаконних схемах і комп'ютерну техніку з системою "клієнт-банк". Накладено арешт на рахунки 12 підприємств, відкритих в банківських установах Києва, Дніпропетровська та Запоріжжя, арештовані автомобілі представницького класу, які використовувалися ОЗГ для перевезення готівки.

В ході перевірки вилученої фінансової документації встановлено, що сума економічного збитку, заподіяного інтересам держави у вигляді недоотриманого податку на додану вартість, становить близько 7 млн ​​грн.

Учасникам злочинної оборудки пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.200, ч.2 ст.205, ч.3, 4 ст.358, ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу Україна за попередньою змовою.

Справу направлено для розгляду в Жовтневий районний суд Дніпропетровська.

Нагадаємо, 23 лютого повідомлялося про ліквідацію "конвертцентра" у Дніпропетровську, операції якого склали більше 75 млн грн.