ua en ru

У Дніпропетровську за організацію нападу на майданівців заарештовані два чиновника

Заступник голови Дніпропетровської обласної ради та колишньому заступнику голови Дніпропетровської облдержадміністрації повідомлено про підозру в організації нападу "титушек" на учасників Майдану під стінами ОДА 26 січня 2014 року. Про це йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Дніпропетровської області, передає РБК-Україна.

У ході розслідування отримані вичерпні докази того, що вказані особи організували масовий виступ так званих "титушек" проти учасників мирної акції протесту 26 січня 2014 біля ОДА. На момент скоєння злочинів підозрювані займали високі посади і, перевищуючи межі своїх повноважень, забезпечили доступ до будівель облради та облдержадміністрації молодих людей (не менш 300 чоловік), залучених до участі в масових заворушеннях. Також організували їх розміщення, харчування, забезпечили засобами для нанесення тілесних ушкоджень тощо.

Екс-чиновникам повідомлено у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади, що спричинило тяжкі наслідки); ч. 2 ст. 28 - ч. 2 ст. 294 КК України (організація, за попередньою змовою групою осіб, масових безпорядків, що супроводжуються насильством над особами та знищенням майна, що призвело до тяжких наслідків); 2 ч. ст. 28 - ч. 1 ст. 171 КК України (умисне, за попередньою змовою групою осіб, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів); ч. 2 ст. 28 - ст. 340 КК України (незаконне, за попередньою змовою групою осіб, перешкоджання проведенню вуличного походу, вчинене посадовою особою із застосуванням фізичного насильства).

За клопотанням прокуратури рішенням Жовтневого районного суду стосовно підозрюваних обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

З власних джерел РБК-Україна стало відомо, що мова йде про екс-заступника голови Дніпропетровської ОДА Ростислава Ботвинове (вихідець із Кривого Рогу, вважається людиною команди Вілкула) та чинному заступника голови облради Віктора Науменко. Відомо, що з голови Дніпропетровської облради, близького друга і соратника Олександра Вілкула - Євгена Удода було знято підозру у вчиненні даного злочину в грудні минулого року.

Варто нагадати, що 26 січня більше тисячі дніпропетровців зібралися на народне віче під стінами Дніпропетровської ОДА. В районі будівлі Дніпропетровської ОДА зосередилося близько 60 "титушек", яких прикривала міліція. Потім мітингувальників облили водою з гідрантів. Також "титушками" був поранений оператор одного з центральних телеканалів, постраждали і дніпропетровські журналісти. В результаті нападу мітингувальники були відтіснені від стін будівлі Дніпропетровської ОДА. Пізніше в міліції заявляли про затримання 37 учасників акції, 21 поранених серед міліціонерів і 23 - серед мітингувальників.

За фактом цих подій було розпочато кримінальне провадження. У липні 2014 року голові облради Євгену Удоду було повідомлено в підозрі у скоєнні злочинів.

Нагадаємо, Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції визнала порушенням присяги дії двох суддів Шевченківського районного суду Києва, які виносили рішення в період Евромайдана.