ua en ru

У Deutsche Bank вважають, що від газових суперечок найбільше постраждає сама Росія

Від газових суперечок найбільше постраждає сама Росія, вважають експерти аналітичного центру Deutsche Bank (DB Research) у Франкфурті-на-Майні.

Від газових суперечок найбільше постраждає сама Росія, вважають експерти аналітичного центру Deutsche Bank (DB Research) у Франкфурті-на-Майні.

Експерти в базовому сценарії виходять з того, що РФ в кінцевому рахунку обмежиться погрозами і справа не дійде до тривалих перебоїв у поставках природного газу в Європу (в тому числі і через Україну), оскільки доходи від них дуже важливі для бюджету РФ.

В той же час не раз спостерігалося в останні дні падіння тиску в йдуть з Росії газопроводах не є випадковим і викликане зовсім не технічними причинами, попереджають автори огляду. Вони виходять з того, що події останніх місяців напевно змусять країни ЄС переглянути свою колишню імпортну політику, що в середньостроковій перспективі "послабить економічні позиції Росії".

Так що більше всього від нинішньої невизначеності з поставками газу в будь-якому випадку постраждає сама Росія, переконані в DB. Якщо ж Росія вирішить "зловжити газом як зброєю" і повністю припинить його експорт в європейському напрямку, то вона на багато років, а, можливо, і на десятиліття втратить кредит довіри", стверджується в дослідженні. Однак у ньому підкреслюється, що "екстремальний" варіант тотального припинення поставок представляється малоймовірним.

Однак якщо, всупереч очікуванням, розвиток подій все ж піде за цим сценарієм, то "економіку єврозони чекає глибоке падіння", а нова рецесія в Європі, в тому числі і в Німеччині, призведе до відчутного гальмування всієї світової економіки. В умовах нарощування закупівель скрапленого природного газу (СПГ) запасів у німецьких газосховищах при сприятливих умовах вистачить приблизно до квітня 2015 р., однак ціни на газ можуть зрости на 75%, що викличе загальне подорожчання енергії приблизно на 50%, припускають експерти DB.

У такій ситуації рівень інфляції в Німеччині підскочить на 5 процентних пунктів, а реальні доходи населення відповідно знизяться.

Найбільший ризик, вказується в дослідженні, є повне і тривале припинення поставок в поєднанні з сильними холодами в I кварталі 2015 р. У такому разі німецьким політикам доведеться вирішувати, кого забезпечувати дефіцитним газом в першу чергу: теплоелектростанції та підприємства або домашні господарства, передає Deutsche Welle.

Третій сценарій передбачає повне припинення постачань російського газу через Україну. Раніше такий варіант був для Західної Європи більш високі ризики, ніж тепер, наголошується в дослідженні, оскільки Україна втратила для РФ своє колишнє значення як транзитна країна. Сьогодні по українській території відбуваються максимум 50% призначеного для країн ЄС російського газу, що значною мірою пов'язано з введенням в дію газопроводу "Північний потік".

Тому експерти DB для простоти припустили скорочення російських поставок до Німеччини на 50%. В такому випадку ціни на газ можуть зрости на 25%, загальне подорожчання енергії складе від 10% до 15%, а рівень інфляції зросте на 1-1,5 процентних пункту. З усім цим економіка Німеччини "цілком може впоратися", хоча зростання ВВП сповільниться, наголошується в дослідженні.