ua en ru

У Давосі на Українському сніданку" Захід закликали збільшити фінансування України

У Давосі на Українському сніданку" Захід закликали збільшити фінансування України

В Давосі (Швейцарія) під час так званого "Українського сніданку", який вранці 23 січня організував український бізнесмен Віктор Пінчук, Євросоюз і США закликали збільшити фінансову підтримку України, передають журналісти.

"Український сніданок" пройшов в рамках щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

У ньому взяли участь екс-голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, американський мільярдер Джордж Сорос, міністр закордонних справ України Павло Клімкін, міністр економіки і торгівлі України Айварас Абромавічус, міністр фінансів України Наталія Яресько, мер Києва Віталій Кличко, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків; голова Національного банку України Валерія Гонтарєва, нардепи від БПП Сергій Лещенко та Мустафа Найєм.

Крім того, у заході взяли участь нардепи від "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін і Вадим Новинський, український мільйонер Олександр Ярославський.

Модераторами дискусії виступили міжнародний оглядач The New York Times Томас Фрідман та Мустафа Найем.

Згідно регламенту Всесвітнього економічного форуму цього року, "Український сніданок" проходив у форматі off the record.

Клімкін залишився задоволений сніданком. "Дуже хороша атмосфера на сніданку Пінчука в Давосі. Багато людей з бізнесу і політики, які щиро вболівають за Україну і готові допомагати", - написав він у своєму Twitter.

Сорос під час виступу підкреслив важливість реформ в Україні та їх відкритість для громадськості. "Сорос каже про важливість реформ і про те, що Україна лише на початку шляху. Наводить приклад Грузії і Саакашвілі", - написала у своєму Twitter українська журналістка Севгиль Мусаєва.

"Нова Україна добре тримається в секреті від європейського співтовариства. І, на жаль, від української громадськості", - процитувала Сороса в свою чергу нардеп Альона Шкрум, яка також взяла участь у заході.

Абромавічус зазначив, що реформи в Україні активно проводяться і що корупцію там переможуть завдяки дерегуляції. "Ми зможемо подолати корупцію з допомогою дерегуляції", - процитувала Мусаєва міністра. За її словами, Абромавічус також похвалився, що в нинішньому українському Кабміні лише два міністра не говорять англійською.

Учасники сніданку, за словами Мусаєвій, визначили три основних завдання для України: безпека, фінансова підтримка і довіра.

Баррозу зазначив, що Захід повинен надати Україні набагато більше підтримки. "Ми повинні надати допомогу Україні набагато більше підтримки, ніж було раніше", - цитує Баррозу Мусаєва.

Клімкін зазначив, що одними санкціями зараз проти Росії не обійтися. "Продовжувати тиснути на Росію вже недостатньо в даний момент", - цитує Клімкіна український журналіст Наталя Гуменюк.

Яресько в свою чергу пообіцяла проведення результативних реформ в обмін на підтримку з боку Заходу.

Нагадаємо, інвестори в Давосі пообіцяли вкласти в Україну 1 млрд дол. в 2015 р.

Глава МВФ в свою чергу пообіцяла розглянути збільшення фінпідтримки Україні.