ua en ru

В акціях протесту громадяни готові брати участь, насамперед, у разі економічних негараздів, - експерт

В акціях протесту громадяни готові брати участь, насамперед, у разі економічних негараздів, вважає директор соціологічної служби центру імені Разумкова Андрій Биченко, пише радіо «Свобода».

«Наприклад, значного підвищення цін, невиплати зарплат чи скорочення робочих місць. Значно менш популярними є суто політичні теми», - каже експерт.

За словами А.Биченка, протестні настрої в Україні зросли наприкінці 2008 р. і були зумовлені фінансово-економічною кризою. Пік невдоволення припав на весну 2009 р. і з того часу майже не зменшився.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що загострення протестних настроїв в Україні може припасти на квітень.

За словами політолога, тут може спрацювати ціла низка факторів. «Протестний потенціал у нас ще накопичується, - каже В.Кулик. - Є межа, за якою починаються або акції протесту, або спад напруження. Ця межа у нас припадає на квітень: коли громадяни дістануть комунальні платіжки з нарахуванням пені, коли підстрибнуть ціни на продукти харчування і пальне, і далі згортатимуть демократичні практики - це все може статися у квітні».

Як зазначає політолог, якщо цей пік негативу Україна пройде без суспільних потрясінь, то напруження спадатиме, якщо ні - то розгортатимуться протести.