ua en ru

В Абхазії відбулися похорони Сергія Багапша

Президента Абхазії Сергія Багапша поховали в його родинному селі Джгерда в Очарімском районі республіки, передає РБК.

У ході прощальній церемонії труну з тілом глави держави в супроводі почесної варти пронесли вулицями Сухумі на військовому лафеті. Потім його відвезли на катафалку в родове село Багапша, де він похований під гарматні залпи та гімн Абхазії.

Попрощатися з Багапшем на вулиці Сухумі вийшли тисячі людей. По дорозі катафалка в родове село Президента на дорогу виходили жителі населених пунктів з квітами в руках.

У столиці Абхазії для прийняття участі в прощальній церемонії приїхав і прем'єр РФ Володимир Путін. У рамках візиту Путін також провів зустрічі з віце-президентом Абхазії Олександром Анквабом, який зараз виконує обов'язки глави держави, і прем'єр-міністром Абхазії Сергієм Шамбою.

Нагадаємо, Сергій Багапш помер у Москві 29 травня ц.р. Кілька днів до цього йому була зроблена операція на правій легені. У заяві офіційного представника Президента Абхазії Крістіана Бжанії говорилося, що Багапш був успішно прооперований в клінічній лікарні № 83 ФМБА Росії в Москві.

Однак в останні дні його стан погіршився. Він був підключений до апарату штучного дихання. 28 травня ускладнення поширилися на інші органи. Незважаючи на вжиті заходи, вивести Президента Абхазії зі стану коми лікарям не вдалося. Він помер, не приходячи до тями.

Багапш народився з 1949 р. в Сухумі. З 1997 по 1999 рр. він займав пост прем'єр-міністра Республіки Абхазія, а в 2005 р. став її другим Президентом.