ua en ru

В 2013 р. створенню сільгоспкооперативів будуть навчені більше 8 тис. голів сільських та селищних рад, - МінАП

У цьому році планується навчити більше 8 тис. голів сільських і селищних рад створенню сільськогосподарських кооперативів, повідомив міністр агрополітики та продовольства України Миколи Присяжнюк.

«Президент Віктор Янукович неодноразово підкреслював, що впровадження державної політики реформування вітчизняного сільськогосподарського виробництва повинно вже найближчим часом дати серйозні результати у розвитку сільських територій та поліпшення рівня життя українських селян. У цьому контексті поставлено завдання, зробити все необхідне для розвитку нового кооперативного руху на селі, яка має стати важливим елементом структурної перебудови сільського господарства. У свою чергу, 83,4% сільських і селищних рад підтримали необхідність створення обслуговуючих сільгоспкооперативів. Однак, селянам необхідні знання та актуальна інформація. За два роки вже 5,5 тис. сільських і селищних голів пройшли відповідне навчання», - сказав Присяжнюк.

МінАП ініціювало створення навчально-практичних центрів розвитку сільських територій при 18 навчальних закладах аграрного напрямку. Спектр тем, які висвітлюються на семінарах і тренінгах, від розвитку сільських територій - до «зеленого туризму». При цьому, велика увага приділяється розробці стратегічних планів розвитку сільських громад і практичним порадам в створенні бізнес-планів.

«Основний же акцент у цьому навчанні робиться на практичному втіленні проектів кооперативів, як обслуговуючих, так і виробничих. Таким чином, голови сільських і селищних рад отримують поради від кращих кооперативних лідерів. А, оскільки, саме сільські та селищні голови краще знають свої громади, вони будуть доносити до селян необхідну інформацію щодо того, як зробити роботу на селі прибутковою», - підкреслив глава МінАП.

Він також додав, що для отримання селянами більш повної інформації щодо
створення сільськогосподарських кооперативів, нових тенденцій в побудові аграрного бізнесу, сучасних наукових розробок в аграрній галузі, до кожної сільської територіальній громаді прикріплюють по чотири студенти випускних курсів. У цілому, 9 тис. 895 студентів з 18 аграрних вузів закріплені за сільськими та селищними радами.