ua en ru

У 2011 р. ціни на житлово-комунальні послуги будуть переглянуті кілька разів, - експерт

У 2011 р. ціни на житлово-комунальні послуги можуть бути переглянуті не один, а кілька разів, вважає глава Української асоціації виробників альтернативного твердого палива Іван Надєїн.

«Рішення НКРЕ про підвищення з 1 січня 2011 р. тарифів на теплову енергію для 160 теплопостачальних компаній лише перша ластівка. У квітні 2011 р. очікується чергове підвищення цін на газ для населення і комунальних компаній. А значить, вже восени тарифи на житлово-комунальні послуги будуть повторно переглянуті. Як це не сумно констатувати, але запасу міцності у житлово-комунального господарства Україні практично не залишилося. Ми втратили час, і тепер уряд, щоб уникнути важких наслідків, застосовує шокову терапію. Але тотальне підвищення цін на житлово-комунальні послуги може спричинити за собою збільшення боргів у галузі і не принести належного ефекту», - зазначив він.

І.Надєїн зазначив, що станом на 10 грудня, борги підприємств теплокомуненерго за спожитий з початку опалювального сезону газ перевищують 2,2 млрд грн. «Рівень платежів - 31%. Припустимо, частина грошей ТКЕ не встигли, або не захотіли перерахувати «Газу України». Але більше 12 млн українців живе на доходи менші прожиткового мінімуму, тобто знаходиться за межею бідності, і як вони будуть справлятися зі щорічним підвищенням цін на житлово-комунальні послуги. Очевидно, борги будуть тільки накопичуватися, і навіть штрафи не допоможуть», - вважає експерт.

За словами Івана Надєїна, починати потрібно не з підвищення цін для кінцевих споживачів, а з програм енергоефективності і зниження залежності від імпорту російського газу. «На одиницю виробленої продукції ми все ще витрачаємо в 4-5 рази більше газу, ніж це робиться у світі, а втрати тепла в мережах перевищують 13% - це недозволена розкіш в умовах, коли ціна газу становить 240-250 дол. за 1 тис. куб. м. І на тлі цього Державна програма енергоефективності в 2011 р. профінансована лише на суму близько 200 млн грн, хоча за 5 років її дії декларується витратити близько 40 млрд грн. Аналогічна ситуація з власним газовидобутком, яка в січні-листопаді 2010 р. скоротився на 5,5%», - зазначив експерт.

Іван Надєїн прогнозує, що окрім зростання боргів, підвищення цін газ і житлово-комунальні послуги спровокує тотальну економію домогосподарствами «блакитного» палива і перехід на альтернативні види палива. «З початком опалювального сезону попит на альтернативне тверде паливо збільшився в 2-2,5 рази і продовжує рости. Українці економлять, роблять все, щоб не потрапити в боргову яму, але як довго їм вдасться балансувати, невідомо», - підсумував експерт.