ua en ru

Узбекистан девальвував національну валюту у два рази

Узбекистан девальвував національну валюту у два рази Фото: Узбекистан девальвував свою валюту в 2 рази (flickr.com)

Це перша серйозна девальвація за останні 16 років

Центральний банк Узбекистану з 5 вересня встановив новий курс національної валюти (сум) до долара США. Про це йдеться у повідомленні узбецького фінансового регулятора.

Як повідомляється, курс сума відтепер встановлено на рівні 8,1 тис. сумів за долар, раніше курс становив 4,210 тис. сумів за долар.

Експерти Центробанку Узбекистану пояснили, що в результаті аналізу факторів, які впливають на курс сума до долара з 2003 по 2017 рік, вони прийшли до висновку, що зараз орієнтовний рівноважний курс сума до долара становить 8 – 8,15 тис. сумів за долар.

Крім того, така міра була необхідна для лібералізації валютного ринку.

Указ, датований 2 вересня уже підписаний президентом Узбекистану Шавкатом Мірзієєвим. Цим же указом в країні поновилася вільний продаж і купівля валюти, яка була обмежена в листопаді 2016 року.

востаннє серйозна девальвація національної валюти в Узбекистані проводилася в кінці 2001 року. Тоді сум подешевшав до долара в 1,6 рази.

Нагадаємо, в жовтні минулого року Народний банк Китаю знизив центральний паритетний курс юаня на 230 базисних пунктів — з 6,6778 до 6,7008 юаня за долар.