ua en ru

УВКБ ООН і ДонОДА підписали меморандум про надання допомоги внутрішньо переміщеним особам

Регіональне представництво Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у Білорусі, Молдові та Україні 1 серпня підписало меморандум про взаєморозуміння з Донецькою обласною державною адміністрацією, що має поліпшити співробітництво у сфері надання допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) в регіоні. Про це повідомили в медіацентрі УВКБ ООН.

"Документ, підписаний у Маріуполі Регіональним представником УВКБ ООН Олдріхом Андрисеком і заступником губернатора Донецької області Іллею Шевляком, визначає основні напрямки співпраці між владою Донецької області та Агентством ООН у справах біженців. Зокрема, УВКБ ООН відкриє місцевий офіс у Маріуполі, який буде надавати постійну підтримку преставникам місцевих органів влади і координувати розподіл гуманітарної допомоги найбільш вразливим ВПО", - йдеться в повідомленні.

За оцінкою місцевої влади, понад 20 тисяч осіб були переміщені в рамках області через військові дії і прояви насильства у своїх рідних містах. Більшість з них знайшли притулок на півдні області - у Першотравневому та Приазовському районах. Оскільки більшість людей змушені бігти майже без речей, вони часто не мають ресурсів, щоб облаштуватися на новому місці і забезпечити свої основні потреби.

УВКБ ООН вже відправило кілька вантажівок з гуманітарною допомогою до Святогірська, Слов'янська та Красного Лиману в Донецькій області. "Крім подальшої гуманітарної допомоги, меморандум передбачає програму фінансової підтримки для найуразливіших ВПО і допомогу сім'ям, які повертаються. Додатково Агентство планує виділити кошти на закупівлю 2 тис. кв. м віконного скла для пошкоджених будівель у Слов'янську", - йдеться в повідомленні.

У якості першого кроку в напрямку реалізації меморандуму вже в суботу, 2 серпня, УВКБ ООН планує направити першу вантажівка з 8 тоннами гуманітарної допомоги до Першотравневого району, де знаходиться велика кількість переселенців.