ua en ru

Збільшення фінансування буде сприяти підвищенню рівня ядерної безпеки України, - радник Президента

Радник Президента України - керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрій Гончарук заявив, що реалізація закону "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2011 рік" щодо фінансового забезпечення заходів з підвищення ядерної безпеки" сприятиме підвищенню рівня ядерної та радіаційної безпеки України з урахуванням досвіду аварії на АЕС "Фукусіма-1", дозволить розробити та реалізувати дієві заходи щодо убезпечення населення України від ризику виникнення техногенних катастроф, повідомляє прес-служба глави держави.

Андрій Гончарук зазначив, що березневі події на японській АЕС "Фукусіма-1" поставили перед світовою спільнотою нові завдання: необхідність детального аналізу причин аварії та вивчення її уроків, розробка та реалізація заходів щодо попередження таких катастроф та, в разі виникнення, мінімізації їх негативного впливу на населення та навколишнє середовище.

Радник Президента України нагадав, що глава держави, враховуючи уроки аварії на АЕС "Фукусіма-1", своїм указом від 12 травня 2011 року №585 ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони "Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України". На його виконання сьогодні реалізується низка невідкладних заходів щодо посилення рівня безпеки на українських атомних електростанціях.

Гончарук підкреслив, що з метою забезпечення фінансування перегляду норм і правил ядерної безпеки згаданим вище законом попередньо передбачені державним бюджетом України на 2011 рік видатки за програмою "Прикладні дослідження у сфері ядерного регулювання" в сумі 812 тис. грн. будуть збільшені на 600 тис. грн. Таким чином, імплементація підписаного Президентом закону дозволить забезпечити належне виконання поставлених раніше главою держави завдань, зокрема завершити вже розпочаті науково-дослідні роботи з метою гарантування ядерної та радіаційної безпеки вітчизняних АЕС, підсумував Андрій Гончарук.