ua en ru

USTR: Україна потрапила у список порушників прав американської інтелектуальної власності

У США оприлюднили щорічний звіт щодо порушників прав американської інтелектуальної власності в світі. Серед них знову фігурує Україна, передає Deutsche Welle.

Головними порушниками дотримання й охорони прав інтелектуальної власності в новому щорічному звіті названо Росію і Китай. Звіт представив у Вашингтоні голова Торгівельного представництва США (USTR) Рон Кірк. Автори документу звернули увагу на значне збільшення за останній рік кількості випадків порушень інтелектуальних прав та торгівельних марок "практично в усіх форматах".

Крім Китаю та Росії, яка вже 16 років поспіль очолює список порушників, до списку "пріоритетного моніторингу" потрапили Аргентина, Ізраїль, Канада, Таїланд, Індія, Алжир, Чилі, Індонезія, Пакистан, Венесуела та уперше, починаючи від 2007-го року, Україна. Як наголошується в звіті, Україна зробила лише "мінімальний прогрес" з виконання плану дій від 2010 р. в боротьбі з піратською продукцією та контрафактами, а в деяких випадках навіть відбувся регрес.

Канада ж потрапила до "чорного списку" вже вчетверте, частково через відсутність прогресу в запровадженні реформ законодавства щодо захисту авторських прав.

В USTR висловили серйозну стурбованість у зв'язку з "виробництвом контрафактної продукції і нестримним піратством, в тому числі піратством через інтернет" в країнах-порушниках. У звіті відзначено також, що онлайн-піратство зміцнює свої позиції у галузі продажу контрафактної і піратської продукції й відтісняє традиційні точки збуту, як то вуличні магазини й кіоски, де продають піратську аудіо і відеопродукцію, підробки парфумів відомих брендів, взуття тощо.

У Китаї, зазначають експерти USTR, хоча й вдавалися до спроб приборкати діяльність сайтів, що спеціалізуються на продажі фальшивок, негайно ж відкривалися нові онлайн-магазини, пропонуючи аналогічний піратський асортимент.
Голова USTR Рон Кірк привітав Іспанію та Малайзію з прогресом у боротьбі з піратством та порушеннями прав інтелектуальної власності. Вони опинилися у списку з нижчим рівнем потенційної небезпеки піратства. Серед пострадянських країн у ньому фігурують Білорусь, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан.

Як пояснив Кірк, адміністрація США приділяє цій проблемі великого значення, оскільки від дотримання прав інтелектуальної власності залежить благополуччя компаній, у яких працевлаштовані 40 млн американців та зосереджено до 60% експорту США.

Рейтинг USTR не тягне за собою запровадження економічних санкцій. Його основна мета - "приганьбити" країни-порушниці з тим, щоб їхні уряди посилили боротьбу з піратством та порушеннями авторських й інтелектуальних прав.

Нагадаємо, в щорічному рейтингу свободи преси правозахисної організації Freedom House Україна опустилась на 9 позицій, і поділяє 130-131-ті місця з Південним Суданом.