ua en ru

Успіхи української делегації в Москві знизили напруженість в українському суспільстві, - підсумки круглого столу

Успіхи української делегації в Москві знизили напруженість в українському суспільстві. До такої думки 20 грудня прийшли учасники загальнонаціонального засідання круглого столу «Об'єднаємо Україну».

«З моменту минулого круглого столу пройшли переговори з Москвою. Тому на сьогоднішньому круглому столі будуть оголошені результати цих переговорів», - відкрив засідання перший Президент України Леонід Кравчук, з ініціативи якого і було організовано захід.

Цю тему продовжив глава АП Сергій Льовочкін, акцентувати увагу на тому , що чутки про підписання будь-яких таємних документів з Росією не відповідають дійсності. «Ніяких таємних документів у Москві підписано не було. Всього Президент підписав 16 документів. Вони повинні посприяти розвитку вітчизняної економіки», - підкреслив Льовочкін.

Більше деталей повідомив віце-прем'єр Юрій Бойко. За його словами, протягом кількох останніх років в торгових взаєминах Росії та України фіксувався спад динаміки товарообігу. Щоб змінити ситуацію, країнам довелося обговорити зняття близько 40 різних торгово-економічних обмежень.

«Другий вектор роботи для відновлення економічних відносин з Росією - це розвиток виробничої кооперації, що дало б поштовх для розвитку економіки. Також були підписані доповнення до контактів по газу; умови отриманого кредиту, який отримала Україна дуже вигідні - під 5% річних. Подібний кредит пропонував і МВФ - під 4%. Однак МВФ вимагав підвищити вартість комунальних послуг тощо. Також кредит від МВФ погрожував девальвацією гривні», - підкреслив Бойко.