ua en ru

Посилення центробанків призведе до дефіциту демократії, - МВФ

Зростання впливу центральних банків у світі несе в собі небезпеку. Таку думку головний економіст Міжнародного валютного фонду Олів'є Бланшар озвучив на конференції в Лондонській школі економіки.

"Стає все складніше зрозуміти ступінь незалежності центральних банків зважаючи на їх повноваження, що виросли. Ви насправді хочете надати незалежному центральному банку право визначати процентне відношення суми позик до оціненої вартості закладених активів без прив'язки до політичних процесів? Чи не призведе це до дефіциту демократії, коли центральний банк стане дуже могутнім? ", - поставив питання Бланшар.

Йому заперечив Бернанке, який підкреслив нерозривний зв'язок діяльності центральних банків і фінансового регулювання. Однак колишній глава Бундесбанку (центрального банку ФРН) Аксель Вебер погодився з побоюваннями Бланшара у зв'язку з безконтрольним розширенням повноважень центральних банків.

"Існує потенційна проблема збільшення сфери відповідальності центральних банків у сфери монетарної політики, які не відносяться до компетенції центробанків", - зазначив Вебер, який зараз очолює швейцарський банк UBS.

Нагадаємо, що після фінансової кризи 2007-2009 рр. провідні світові центробанки, включаючи ФРС, Європейський центральний банк і Банк Англії, отримали широкі повноваження у сфері банківського нагляду і регулювання.