ua en ru

USAID попереджає про загрозу порушень прав акціонерів при створенні центрального депозитарію

При створенні центрального депозитарію в Україні, головне, щоб цінні папери і відомості про їх емітентів і власників були захищені і не стали об'єктом політичного втручання або маніпулювання для корпоративних рейдерів. Так прокоментував Роберт Бонд (директор проекту USAID «Розвиток фінансового сектору») на прес-конференції недавні кроки уряди, направлені на створення єдиного державного центрального депозитарію.

«Якщо центральним депозитарієм України стане Національний депозитарій України (НДУ), то державу отримає повний доступ до обліку прав власності і інформації про угоди з цінними паперами і їх перекази», - відзначив Р.Бонд. На його думку, Україна повернеться в часи, коли було багато порушень у сфері захисту прав акціонерів, що погано для притоку іноземних інвестицій до України.

Зокрема, Роберт Бонд акцентував увагу на тому, що USAID і Світовий банк висловили загальну точку зору - уряд України повинен визнати реалії ринку і підтримати створення єдиного центрального депозитарію цінних паперів на основі Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП).

«Це - просте, економічно вигідне і міжнародно прийнятне рішення. Воно забезпечує збалансоване представництво інтересів держави і учасників ринку, вселяє упевненість у вітчизняних і іноземних інвесторів, що їх права власності і інформація будуть надійно захищені, а також не потребує фінансування за рахунок коштів з державного бюджету», - вважає директор проекту USAID.