ua en ru

УПЦ МП: призначення Константинопольським патріархом екзархів в Київ незаконно

УПЦ МП: призначення Константинопольським патріархом екзархів в Київ незаконно Фото: Вселенський патріарх Варфоломій (patriarchate.org)

В УПЦ заявили, що призначення екзархів в Київ відбулося без відома митрополита Київського і всієї України Онуфрія

В Українській православній церкві вважають незаконним призначення Константинопольським патріархом екзархів в Київ. Про це йдеться у відповідній заяві Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП.

Як повідомляється, 7 вересня 2018 року, Константинопольський патріархат офіційно повідомив, що "в рамках підготовки вирішеного надання автокефального устрою Православної церкви в Україні", призначив архієпископа Памфильського Данила з США, а також єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади в якості своїх екзархів в Київ.

У відповідь на це інформаційно-просвітницький відділ УПЦ опублікував заяву, в якій озвучив офіційну позицію з цього питання.

"З благословення блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія, відділ зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви уповноважений заявити, що призначення екзархів є грубим порушенням канонічній території Української православної церкви. Дане рішення Константинопольського патріархату суперечить 2-му правилу Другого Вселенського (Константинопольського) собору: "Не будучи запрошеними, єпископи та не переходять за межі своєї області", - йдеться в заяві.

Крім того, зазначається, що призначення екзархів в Київ відбулося без відома митрополита Київського і всієї України Онуфрія, як єдиного канонічного єпископа Києва. В УПЦ також заявили, що відповідальність за можливі негативні наслідки таких дій лежить на Константинопольському патріархаті.

У свою чергу священик Миколай Данилевич уточнил, що екзарх - в даному випадку означає посланець, легат.

"Як правило, Константинопольський патріархат экзархами називає уповноважених осіб або комісію для розгляду будь-яких питань. Це поки не означає відкриття екзархату, як церковної структури. В даному випадку це означає комісію, яка в односторонньому порядку, без погодження з канонічної УПЦ, була створена Константинопольським патріархатом, і яка буде приїжджати в Україну для спілкування з різними сторонами на предмет створення автокефальної церкви. Сам метод дій Константинополя суперечить канонам", - написав він у Facebook.

УПЦ МП: призначення Константинопольським патріархом екзархів в Київ незаконно

Фото: facebook.com/mykola.danylevych