ua en ru

Уповноважений з прав людини у ВР стурбована чисельними повідомленнями про порушення прав громадян в ході парламентських виборів

Уповноважений з прав людини у Верховній Раді України Валерія Лутковська стурбована чисельними повідомленнями про порушення виборчих прав громадян в ході парламентських виборів 2012 р, повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Сьогодні, 28 жовтня, до офісу уповноваженого ВР з прав людини надходять численні повідомлення від спостерігачів щодо порушення виборчих прав громадян на виборах 2012 р. В робочому порядку йде оперативне реагування та перевірка ситуації на дільницях, із яких надходять повідомлення", - йдеться у повідомленні.

До того ж сьогодні, 28 жовтня 2012 р., з початку голосування на веб-сайті ЦВК з технічних причин є недоступними ряд постанов ЦВК, запит на які зростає у зв'язку з намірами суб'єктів виборчого процесу оскаржувати процес виборів.

Крім того, на деяких дільницях відеокамери систем спостереження спрямовані таким чином, що стає проблематичним досягти публічності та прозорості виборчого процесу.

На виборчих дільницях АР Крим (у місті Ялта) на кабінках для таємного голосування відсутні шторки, що створює загрозу порушення принципу таємності волевиявлення громадян. На запит офісу уповноваженого з прав людини в Раді міністрів АР Крим пояснили, що рішення щодо такого облаштування кабінок прийнято окружною виборчою комісією №7 та погоджено з Центральною виборчою комісією.

Читайте також: Вибори-2012 online - всі новини дня голосування на парламентських виборах в Україні (оновлюється)