ua en ru

UniCredit Bank знову звернувся до ГПУ за захистом від суддівського свавілля

UniCredit Bank звернувся за захистом від суддівського свавілля. Про це йдеться в листі дочки європейської банківської групи на адресу Генеральної прокуратури України (ГПУ), Комітету з питань правової політики і правосуддя і Комітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради України, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ).

"ПАТ "Укрсоцбанк" змушений звернутися до Вас за захистом від суддівського свавілля і просить звернути увагу на факти грубого порушення норм матеріального та процесуального права, а також некомпетентну і зухвалу поведінку голови Кіцманського районного суду Чернівецької області - Мізюка Віктора Миколайовича при здійсненні ним повноважень по розгляду справи з участю Банку", - йдеться в листі.

Згідно з повідомленням, суддя постановив стягнути з банку близько 1 млн грн за договором, який експертизою було визнано підробленим. При цьому, з задоволених позовних вимог, сума так званого вкладу складає всього 120 тис. грн, в той час як інша сума - це штрафні санкції, серед яких пеня складає 831,7 тис. грн.

"Таким чином сума стягненої пені (в тому числі стягнута судом за межами позовної давності) у вісім разів перевищує суму коштів нібито внесених на депозит за підробленим договором банківського вкладу", - вражені в UniCredit Bank.

Коментуючи це питання, заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов в інтерв'ю РБК-Україна зазначив, що будучи незалежною фігурою, суддя має право на власну позицію, навіть якщо вона неправильна, крім тих випадків, коли буде доведено, що це рішення не правосудне, він виніс його в надії отримати від цього якусь користь і тут є склад злочину, який називається винесення завідомо неправосудного рішення. Цей склад злочину дуже складно довести, але тим не менш є багато випадків, коли суддів залучали за винесення завідомо неправосудного рішення".

Раніше UniCredit Bank вже звертався до ряду представників державної влади за захистом від суддівського свавілля в регіоні. Крім того, на зустрічі керівників групи UniCredit з Президентом України Петром Порошенком банкіри підкреслювали, що справедлива судова система - один з ключових моментів для розвитку країни і залучення іноземних інвесторів. UniCredit Bank просить правоохоронні та контролюючі органи захистити банк від незаконних дій з боку суддів Кіцманського районного суду Чернівецької області.