ua en ru

Помер колишній президент Франції Жискар д'Естен

Помер колишній президент Франції Жискар д'Естен Фото: Валері Жискар д'Естен (inosmi.ru)

Колишній президент Франції Валері Жискар д'Естен помер в ніч на четвер на 95 році життя. Він помер у своєму маєтку в департаменті Луар і Шер.

Про це повідомила радіостанція Europe1.

У листопаді цього року його госпіталізували у зв'язку з серцевою недостатністю. У результаті колишній президент пішов на поправку, і його виписали з лікарні.

Жискар д'Естен прожив довше за всіх президентів Франції. У 1962-1974 роки він був міністром економіки та фінансів республіки. У 1974 році він виграв президентські вибори і у віці 48 років став одним із наймолодших лідерів європейських країн.

На посаді президента Жискар д'Естен пробув до 1981 року. При ньому у Франції були запущені масштабні державні проєкти, в тому числі будівництво швидкісних залізниць і нових атомних електростанцій.

Також при д'Эстені у Франції скасували політичну цензуру в кіно, а виборчий вік був знижений з 21 року до 18 років. Під час його президентства в країні були легалізовані аборти та спрощена процедура розлучення.

У березні 2014 року екс-президент відзначився тим, що закликав світ поважати "вибір" кримчан, маючи на увазі незаконний референдум про "приєднання півострова" до Росії. Тоді ж він говорив, що Україна і Крим - це дві різні проблеми, стверджуючи, що півострів віддали Києву з незрозумілих причин.

На його переконання, Україна ніколи не стане членом Євросоюзу і НАТО.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Валері Жискару д'Естену загрожує відповідальність за сексуальні домагання під час інтерв'ю.