ua en ru

Зменшення ставки акцизу на нафтопродукти здатне лише частково пом'якшить ситуацію на ринку і на короткотерміновий період, - експерт

Зменшення ставки акцизу на нафтопродукти здатне лише частково пом'якшить ситуацію на ринку нафтопродуктів і лише на короткотерміновий період. Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський, коментуючи ініціативу уряду зменшити на 50 дол. за тонну ставки акцизу на нафтопродукти, пише Deutsche Welle.

Експерт каже, що не варто очікувати зниження цін на нафтопродукти, які вже сягнули рівня європейських. В найкращому випадку, як вважає економіст, урядові вдасться зупинити подальшу дорожнечу бензину. "В собівартості нафтопродуктів саме податковий чинник є дуже суттєвим. В цьому плані, зменшення акцизної ставки на нафтопродукти зможе відіграти певну роль", - зауважив І.Бураковський. В подальшому, аби уникнути "бензинових криз", експерт порадив урядові запровадити конкурентну політику.

Власники автозаправок та нафтопереробних заводів мають бути зацікавлені в максимальній пропозиції нафтопродуктів й всі вони мають бути в однакових умовах, сказав І.Бураковський. Він назвав неприпустимим надання податкових та інших пільг окремим компаніям на шкоду іншим. Далекосяжну перспективу розвитку українського ринку нафтопродуктів І.Бураковський бачить у наслідуванні прикладу цілого світу, який вже перейшов на якісне паливо "Євро-4" і нині переходить на паливо "Євро-5".

У свою чергу, директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін вважає зниження акцизів на нафтопродукти одним із заходів з нормалізації ситуацій на ринку. Серед інших заходів він назвав стимулювання стримування цін та домовленості з учасниками ринку, а також застосування штрафних санкцій проти порушників цінового коридору.