ua en ru

Уманський: Переговорів з Китаєм про надання Україні позики на фінансування дефіциту держбюджету ніхто не вів

Переговорів з Китаєм про надання Україні позики на фінансування дефіциту держбюджету чи кредиту Нацбанку ніхто не вів. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив колишній в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський.
"Це була "качка". Повторюся. З китайськими грошима - це була "качка". Більш того, з Китаєм навіть ніхто не вів переговори про надання позики на фінансування дефіциту держбюджету чи кредиту Нацбанку", - сказав Уманський.
За його словами, розмова йшла лише про фінансування за рахунок китайського "Ексіму" інвестиційних проектів в Україні з залученням державних гарантій або гарантій провідних українських банків, які китайська сторона зможе прийняти в якості забезпечення. "Також велися переговори про те, щоб частину золотовалютних запасів, які є у Нацбанку, перевести в юань. Але це не фінансування дефіциту бюджету чи надання будь-яких позик. Це та ж позиція, яка була озвучена ще рік-півтора тому під час високих візитів китайської делегації в Україну і наших - в Китай. Перспективи навіть цих приватних проектів поки дуже похмурі, з огляду на те, що два пілотних проекти, які ми почали з Китаєм, поки, скажемо м'яко, не дуже успішно реалізуються. І це, наскільки я знаю по спілкуванню з представниками китайських фінансових установ, викликає серйозне занепокоєння", - додав колишній в.о. міністра фінансів України.

Нагадаємо, раніше з'являлася інформація, що Україна отримала пропозицію китайського центробанку надати країні кредит замість коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ).