ua en ru

"Укртранснафта" отримала 550 млн грн збитків від співпраці з "Приватом"

"Укртранснафта" отримала 550 млн грн збитків від співпраці з "Приватом" Фото "Укртранснафта"

Висновки ревізійної комісії були направлені в прокуратуру Києва і в СБУ

В результаті підписання невигідних для ПАТ "Укртранснафта" договорів на транспортування нафти з ПАТ "Синтез Ойл" (контролюється групою "Приват") і перекачування сировини на завод "Укртатнафта" за заниженими тарифами державна нафтотранспортна компанія в 2013-2014 рр. недоотримала в сумі 550 млн гривень. Про це йдеться в тексті висновку ревізійної комісії ПАТ "Укртранснафта", повідомляє OilNews.

Згідно з угодою, укладеною у грудні 2009 року, "Синтез Ойл" щомісяця резервувала мінімальний обсяг прокачування нафти з Одеси на Кременчуцький НПЗ - 250 тис. т в місяць. При цьому компанія зобов'язалася вносити на рахунок "Укртранснафти" передоплату в розмірі 6,15 млн грн/міс. У разі якщо замовник послуги ("Синтез Ойл") не використав трубопровід "Укртранснафти" у зазначений місяць, або ж перекачував менший обсяг нафти, передоплата вважалася "оплатою за резервування послуг з транспортування". Таким чином нафтотранспортна компанія страхувалися від ризику безкоштовного простоювання своїх потужностей.

Проте вже в березні 2012 року сторони уклали додаткову угоду, якою внесли зміни в договір: суму щомісячної передплати скоротили більш ніж у 7 разів - з 6,15 до 0,835 млн грн, в той же час розширивши перелік маршрутів транспортування нафти, додавши "приватівські" підприємства - "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина" та ін При цьому квота на транспортування 250 тис. тонн нафти щомісяця залишилася за "Синтез Ойл".

"Виходячи з вищесказаного, внаслідок укладення додаткової угоди від 01.03.12 до договору... ПАТ "Укртранснафта" за 2013-2014 рр. недоотримало 127 560,0 тис. грн", - йдеться у висновку ревізійної комісії.

У листопаді 2014 року термін дії договору було продовжено до кінця 2017 р.
Комісія також перевірила відповідність тарифів на транспортування нафти філією "Укртранснафти" - "Придніпровські магістральні нафтопроводи". Так, в 2013-2014 рр. філія транспортував 3,1 млн т нафти в напрямку Кременчуцького НПЗ. При цьому транспортування нафти в інших напрямках у зазначений період філія не здійснював.

З урахуванням діючих на той час тарифів на перекачку (10,7 грн/т в 2013 р. і 11,0 грн/т в 2014 р.) з одного боку, і витрат філії на електроенергію, оплату праці, ремонти і т. д. за цей же період (всього 455,6 млн грн), а також рентної плати, фактично філія "Укртранснафти" в 2013-2014 рр. отримав збиток у розмірі 420,2 млн грн, резюмує ревізійна комісія.

Як повідомляє видання, джерело в Міненерговугілля наголосив, що висновки ревізійної комісії були направлені в прокуратуру Києва і в СБУ.

Силовики відкрили дві кримінальні провадження по кожному з двох фактів нанесення шкоди держпідприємству, проте, як уточнює співрозмовник, "за командою згори" розслідування вирішено пригальмувати.

Нагадаємо, екс-голова "Укртранснафти" Алексакндр Лазорко оголошений в розшук.