ua en ru

"Укртатнафта" вимагає обмежити імпорт нафтопродуктів з 1 травня

"Укртатнафта" вимагає обмежити імпорт нафтопродуктів з 1 травня Ілюстративне фото (pixabay.com-Pavlofox)

"Укртатнафта" просить ввести єдину квоту на білоруське і російське паливо

ПАТ "Укртатнафта" просить ввести обмеження на імпорт бензину і ДТ, починаючи з травня 2018 р. Про це йдеться в копії заяви компанії про початок спеціального розслідування, яка є в розпорядженні enkorr.

"Укртатнафта" просить ввести єдину квоту на білоруське і російське паливо, розцінюючи їх як одне джерело поставки та окремо квотувати імпорт з третіх країн.

Для бензину і ДТ російського та білоруського виробництва "Укртатнафта" просить ввести квоти на безмитний імпорт в 3 етапу, поступово знижуючи їх до 30% українського ринку (за розрахунками "Укртатнафти" це 55 тис. т/місяць для бензинів і 150 тис. т/місяць для ДП). Для палива інших країн компанія просить відразу з 1 травня 2018 р. встановити квоту на рівні 30% українського ринку.

Для російського і білоруського палива перший етап передбачає введення з 1 травня 2018 р. квоти в розмірі 50% українського ринку (90 тис. т/місяць бензину і 250 тис. т/місяць дизпалива).

За даними видання, другий етап – з 1 липня 2018 р., передбачає її зниження до 40% (75 тис. т/місяць по бензинах і 200 тис. т/місяць по ДТ), третій і останній етап – з 1 жовтня 2018 р. до 30% (55 тис. т/місяць для бензинів і 150 тис. т/місяць для ДП).

На бензини, імпортовані в Україну понад квоти, мито пропонується на рівні 29,3% митної вартості, на ДТ – 30,7%.

Згідно доводам "Укртатнафти", введення квот дозволить в 2019 р. довести частку внутрішнього виробництва палива у балансі споживання до 40%, а в 2020 – до 70% за рахунок підвищення конкурентоспроможності української переробки.

Нагадаємо, що в 2017 р., за даними "Консалтингової групи А-95", частка внутрішнього виробництва в балансі бензинів склала 40% проти 32% роком раніше. З урахуванням ринкових тенденцій в 2018 р. частка внутрішнього виробництва бензинів повинна становити 55% ринку. Частка українського виробництва ДП у минулому році також збільшилася з 11% до 12%. У 2018 р. очікується зростання до 14% за рахунок збільшення виробництва на Кременчуцькому НПЗ.

Як повідомлялося раніше, в 2011-2012 рр. "Приват" спільно з ТНК-ВР ініціювали спеціальне розслідування проти імпорту нафтопродуктів з Білорусі з метою введення пішли у розмірі 132 євро/т Комісія Мінекономіки відмовила виробникам.

"Укртатнафта" контролюється групою "Приват" з 2007 року, коли був проведений рейдерське захоплення підприємства. 43% акцій "Укртатнафти" належить НАК "Нафтогаз України", однак з 2007 року держкомпанія відсторонена "Приватом" від управління компанією. Захоплення призвів до різкого зниження обсягу переробки за припинення поставок російської сировини.

Згодом "Приват" закрив свої НПЗ у Надвірній і Дрогобичі в силу їх технічної відсталості і низької якості нафтопродуктів. Підвищення обсягів переробки на "Укртатнафті" відбулося в 2017 році після переходу заводу на випуск палива за стандартом Євро-5, а також покращення економіки виробництва чинності сприятливої ринкової кон'юнктури. Останнім часом НПЗ має проблеми зі збутом своєї продукції, зокрема бензину, пише видання.