ua en ru

В "Укрспирті" відзвітували про погашення боргів і збільшення прибутку

Чистий фінансовий прибуток до оподаткування за перше півріччя 2015 р. у держпідприємства "Укрспирт" становить 96 млн грн, що майже вдвічі перевищує результат минулого року. При цьому рентабельність по чистому прибутку склала 13% (6% за 6 місяців 2014 р.). Як повідомляє прес-служба ДП "Укрспирт", зростання фінансових показників стало можливим завдяки збільшенню ефективності адміністративних та інших бізнес-процесів, а також скорочення неопераційних витрат з 35,5 млн грн у першому півріччі 2014 р. до 21 тис. грн за аналогічний період 2015 р.

"З початку 2015 р. боргове навантаження на підприємство знижена на 182,5 млн грн: за кредитами (-75 млн грн, на 99,8%), за розрахунками з бюджетом (-33 млн грн, на 8%), за розрахунками з постачальниками (-51,2 млн грн, що на 10%). При цьому прострочені зобов'язання погашені на 85%, а нові договори укладалися з відстрочкою платежів, що дозволяє підтримувати значний рівень кредиторської заборгованості без додаткових витрат", - повідомляється на офіційному сайті "Укрспирту".

В держкорпорації відзначили, що доклали максимальні зусилля для утримання ціни на спирт в умовах різкого підвищення вартості сировини та енергоресурсів, в т. ч. за рахунок зменшення валової маржі (32% проти 38% в 2014 р.).

При цьому, наголосили в "Укрспирті", нормативи витрат на виробництво поступово доводяться до оптимальних за рахунок застосування енергозберігаючих технологій, підвищення ефективності використання та оплати трудових ресурсів, виключення корупційної складової вартості закупівель.

Так, валовий прибуток в перерахунку на 1 дав виробленої продукції збільшилася на 22% - до 64,43 грн. Аналогічний показник чистого прибутку виріс в 3 рази - з 8,52 грн до 26,18 грн. Таким чином, падіння обсягів виробництва та реалізації продукції в 2015 р. не супроводжувалося пропорційним зменшенням прибутків, оскільки ефективність використання економічних ресурсів в 2015 р. була значно вище, ніж у попередньому році.

"Незважаючи на значне падіння реалізації (на 30%), ми змогли збільшити ефективність роботи без збільшення валової націнки (39% - в 2014 р., 32% - в 2015 р.). Такі показники, як використання сировини на одиницю продукції зменшили на 22%! Знизили операційні, адміністративні витрати, прибрали корупційні схеми при закупівлі і на підприємствах. Тому прибутковість на одиницю продукції (декалітр) зросла на 335%", - прокоментував досягнення підприємства на своїй сторінці в соцмережі Facebook в. о. директора ДП "Укрспирт" Роман Іванюк.